Premium

Blikvanger op het bord bij Bistro op 3 in Medemblik

Blikvanger op het bord bij Bistro op 3 in Medemblik
Bistro op 3 in Medemblik.
© Foto Marcel Rob

Onder het motto ’proeven doe je met al je zintuigen’ bezoekt Anna een restaurant. In Over de Tong vertelt zij over haar

ervaringen. Vandaag: Bistro op 3 in Medemblik.

Verrassen met blikvis. Hoe simpel kan het zijn? Michel Meijer doet het in zijn Bistro op 3, zijn tweede zaak in Medemblik die hij en zijn vrouw Yvonne afgelopen voorjaar openden.

Aan een van de wanden prijkt een grote zwart-wit foto van Piet Swart, want jarenlang was de monumentale Waag waarin nu de bistro van de Meijers is gehuisvest zijn onderkomen.

Bloemist

En echt jarenlang, want het is begin jaren 70 als Piet en Gré hun bloemisterij Lotus verhuizen van het Medemblikker Achterom naar de Kaasmarkt. En op die plek bouwde Piet een vaste klantenkring op. Niet meer dan logisch dus dat de bloemist met een foto geëerd wordt, al is er verder niets in het interieur terug te vinden dat - op het groen na - nog doet denken aan het recente verleden.

Bistro op 3 is wel met veel smaak ingericht waarbij oud met nieuw is gecombineerd en de verschillende hoekjes ervoor zorgen dat de gasten zich in dit ruime pand niet verloren zullen voelen. Daar krijg je sowieso al weinig kans toe, want in deze bistro zwaait de goedlachse gastvrouw Hester Grooteman de scepter. Zij is een ervaren rot in het vak, stond al jaren in het even verderop gelegen restaurant Meijer’s 2.0 en mag nu in Op 3 haar enthousiasme overbrengen op een jonge brigade.

En heb je het over jong. Neem vooral tieners mee naar Bistro op 3, want hier staat de freakshake op het menu!

Delicaat

Maar we beginnen met de blikvis. Inderdaad, vis in blik. Eenvoudig, maar verrassend in kwaliteit én presentatie. Om te beginnen met de kwaliteit. Meijer serveert tonijn uit blik van Ortiz, de ’Bonito del Norte’. Deze witte tonijn uit Spanje is aan de lijn gevangen en heeft een zeer zachte en delicate smaak. De tonijn komt ook in het blik op tafel, half geopend met als garnering wat cornichons en mayonaise. Een blikvanger op een bordje en goed om mee te beginnen.

Blikvanger op het bord bij Bistro op 3 in Medemblik

Dat geldt ook voor de erbij bestelde vleeswaren als de iets pittige Iberische chorizo en de smaakvolle Cabazero de Lomo, die mooi gemarmerd is. Om recht te doen aan de smaken had de charcuterie iets minder koud geserveerd mogen worden. De rillette van kip wordt lauwwarm geserveerd. Het, à la minute geplukte, vlees is, zoals een goede rillette betaamt, smeuïg en eet heerlijk weg met de krokante toast die erbij komt. Het stokbrood mist daarentegen een goede bite.

Onder velen een favoriet gerecht is carpaccio. Die van Bistro op 3 is aan te bevelen. Het rundvlees is dun, maar niet flinterdun gesneden waardoor de licht gerookte smaak overeind blijft en niet verdwijnt onder de krachtige Parmezaan die samen met rucola pit aan het gerecht geeft.

Pronkstuk

Een pronkstuk in Op 3 is de rotisserie en daar komt het piepkuiken uit dat een prominente plek op de kaart heeft. Maar waar de keuken bij eerdere gerechten verrast met de presentatie, komt de poussin wat karig aan tafel. Dit kippetje met zijn sappige en malse vlees verdient het om wat meer gekleed gepresenteerd te worden dan met enkel wat rucola ter garnering. Natuurlijk, het doet verder niets af aan de smaak - al had het vel een krokantje mogen hebben - maar ja, het oog wil nou eenmaal ook wat.

De bijgerechten, die apart besteld moeten worden, zijn prima. De groenten, onder meer courgette en wortel, hebben een stevige bite en de frieten zijn knapperig.

Caloriebom

En dan de uitsmijter: de freakshake, de onder jongeren populaire caloriebom. Bij Bistro op 3 komt deze aangeklede milkshake met een donut, koekjesdeeg, Nutella, feesthagelslag, karamel, slagroom en ijs. Een culinair verantwoord dessert? Nee, niet bepaald. Dit is heel, heel, heel veel zoet. Maar ja, een heel enkel keertje moet dat kunnen. Toch?

Bovendien past deze shake in wat Michel en Yvonne Meijer voor ogen hebben met Bistro op 3: een laagdrempelig en een voor jong en oud toegankelijk restaurant. Dat is gelukt én zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit van de ingrediënten. Zie hier de basis voor het opbouwen van die vaste klantenkring.

Menu

Voorgerecht

Blikvis (6,50 euro), rillette van kip (6,50 euro), Iberische chorizo (4,25 euro), Cabezero de lomo (4,75 euro)

Tussengerecht

Carpaccio ’Harry’s bar’ (12,50 euro)

Hoofdgerecht

Piepkuiken (16,50 euro), geroosterde groente (4 euro), friet (4 euro)

Dessert

Freakshake (7 euro)

Beoordeling

8-

Bistro op 3, Kaasmarkt 2, Medemblik, tel. 0227-209001. www.bistroop3.nl

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.