Premium

Filmrecensie:’Wat is dan liefde’ is een van de betere ’romkoms’ van de laatste tijd

Filmrecensie:’Wat is dan liefde’ is een van de betere ’romkoms’ van de laatste tijd
Scène uit ’Wat is dan liefde’.
© Foto PR

Van liefdes-ellende hebben advocaten Cato (Elise Schaap) en Gijs (Maarten Heijmans) hun werk gemaakt. Al is hun benadering in ’Wat is dan liefde’ wel volkomen anders.

Zij brengt als bemiddelaar de scheidende partijen tot elkaar, hij gooit liever nog wat olie op het vuur en floreert bij vechtscheidingen. Tegenpolen dus. U voelt ’m al.

Deze nieuwe Nederlandse romkom vinkt keurig alle vakjes af van het zwijmelgenre. Van de ongemakkelijke eerste ontmoeting (de zogeheten ’meet cute’) en alle onvermijdelijke obstakels op het amoureuze kronkelpad van de hoofdpersonen tot de laatste grote hobbel aan toe, waar de liefde luidkeels en publiekelijk verkondigd moet worden. Allerlei bijrollen voegen intussen extra kleuren toe aan het komische palet van de regisseur. Denk dan bijvoorbeeld aan Michiel Romeyn als baas van een prestigieus advocatenkantoor of aan Anneke Blok als diens veel te aardige secretaresse.

Toch weet ’Wat is dan liefde’ zich van het gros van de romantische komedies te onderscheiden door frisse dialogen, onverwachte wendingen en door personages die worstelen met herkenbare dilemma’s in leven en liefde. Natuurlijk wordt hun gedrag getrouw het genre uitvergroot. Toch blijven zij ’echt’ voelen: als mensen van vlees en bloed die ook maar wat aanmodderen en heus wel eens discutabele keuzes maken.

Elise Schaap laat hier opnieuw zien wat zij in huis heeft aan acteertalent. Daarbij serveert zij haar charme soms op een aanstekelijk schutterige manier uit, wat dan weer mooi contrasteert met de gladde praatjes van Maarten Heijmans, die zijn rol als Gijs toch ook meer lagen weet te geven.

Meer nieuws uit Cultuur

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.