Premium

Gerard van den Hoven van Hilversumse homokroeg Café Brabant houdt van iedereen: ’Bij ons thuis kwamen drie kinderen uit de kast’

Gerard van den Hoven van Hilversumse homokroeg Café Brabant houdt van iedereen: ’Bij ons thuis kwamen drie kinderen uit de kast’
Café Brabant in Hilversum van Gerard van den Hoven is een tweede huiskamer voor veel homo’s.
© foto’s studio kastermans/ben den ouden

Achter de bar staat een grote glimmende beker. De eerste prijs, gewonnen op het jaarlijkse voetbaltoernooi van de Hilversumse cafés. De naam van Café Brabant moet er nog in gegraveerd worden.

,,Toen we een paar jaar geleden mee gingen doen met dat voetbaltoernooi dachten die andere kroegen ’prima, van die nichten winnen we makkelijk.’’ Gerard van den Hoven (64) lacht hard en smakelijk. ,,Nou we zitten ieder jaar bij de beste drie. En in de poolcompetitie spelen we met twee teams mee. Toen we daar voor gevraagd werden dacht ík dat mijn publiek dat niks vond. Meteen zestig aanmeldingen.” Weer die harde lach. En een onvervalst Brabant accent.

Hoeren- en pooiersbal

Maar net zo makkelijk trekken de bezoekers van zijn café een glitterjurk met torenhoge hakken aan, zetten een pruik op, en meezingen maar met Hollandse hits. Of een avondje lekker mosselen eten met elkaar om een week later weer helemaal los gaan met de verkleedkist als het hoeren- en pooiersbal is. De mannen verkleden zich als vrouwen, de vrouwen als mannen. ,,Dan rijden de hele avond taxichauffeurs hier voorbij om al die vrolijke gekkigheid bij ons te zien.”

Gerard van den Hoven van Hilversumse homokroeg Café Brabant houdt van iedereen: ’Bij ons thuis kwamen drie kinderen uit de kast’
Café Brabant is een kroeg met een lach en een traan.

Van den Hoven is uitbater van Café Brabant aan de Noorderweg in Hilversum. ’Het gay en niet gay café van Hilversum waar iedereen welkom is’, zo omschrijft Van den Hoven zijn kroeg op de website. ’Echte Brabantse gezelligheid net over het spoor bij de Vorstin in Hilversum’. Het is er elke avond een mix van homo, bi en hetero. Van 18 tot 88. Precies wat Van den Hoven graag wil.

Drie grote regenboogvlaggen wapperen fier aan de gevel. Op de bar liggen regenboogbierviltjes. De kroeg is van onder tot boven rood, oranje, geel, groen, blauw en violet. Acht jaar geleden nam de in Tilburg geboren horecaman Van den Hoven de zaak, die toen nog ’So What’ heette, over. Hij was er al jaren stamgast. Nu is hij als organisator een van de drijvende krachten van de Rainbow Week die dit jaar voor het eerst in Hilversum gevierd wordt. Een week in het teken van inclusiviteit en diversiteit. Een week waarin iedereen, ongeacht seksuele voorkeur, geaardheid of afkomst welkom is. En een week vol activiteiten.

Gerard van den Hoven van Hilversumse homokroeg Café Brabant houdt van iedereen: ’Bij ons thuis kwamen drie kinderen uit de kast’
Zestig dragqueens verwacht Van den Hoven vrijdag in zijn café.

Imam

De regenboogweek is hem op het lijf geschreven. ,,Toen ik deze zaak overnam was het een echt gay-gay cafe. Een mannen-mannen avond, een vrouwen-vrouwen avond. Dat wilde ik niet. De tijden zijn veranderd, we bijten elkaar niet. Ik wil voor iedereen een fijne plek zijn om te komen. Ook voor de gezellige Einzelgänger. Dit is de enige homokroeg in Hilversum. We zitten hier net buiten het centrum op de perfecte locatie. Op de Groest zouden we het lastiger hebben. Daar was het niet gelukt. Hier is nooit gedoe. We hadden direct alle buren op onze hand. De imam van de moskee om de hoek kwam meteen kennismaken toen ik hier begon en vertelde dat zij respect hebben voor ons omdat wij dat ook hebben voor hen. We konden erop rekenen dat we geen last zouden hebben van hun jongeren. Daar ging hij persoonlijk voor zorgen. Er is in al die jaren nooit iets gebeurd. Mooi toch. Zo leven we met elkaar samen.”

Coming Out Day

Van den Hoven is blij dat wethouder Karen Walters zich zo hard heeft gemaakt voor het vieren van van de Regenboogweek in Hilversum. ,,Ze was hier vrijdag ook op Coming Out Day. Ze had het ongelooflijk naar haar zin, chapeau. Ik hoop echt dat het ieder jaar een groter feest wordt. Fantastisch dat iedereen meedoet. Kerken en scholen. In Amsterdam en Utrecht kan altijd alles. Nu kan het in Hilversum ook.”

Lees ook: Homocafé in Hilversum opent deuren speciaal voor jongeren

Gerard van den Hoven was 11 jaar toen hij wist dat hij op jongens viel. Ik zat op de lts en had wel vriendinnetjes maar dat was het niet. Geen enkel probleem in het Brabantse gezin met negen kinderen. ,,Ik ben de jongste, de twee broers boven mij zijn ook homo. Drie kinderen kwamen uit de kast. Ton, René en Gerard, en mijn moeder vond het prima. Ik vond het helemaal niet moeilijk om thuis te vertellen dat ik homo ben.”

Warm gezin

Lachend: ,,Mijn broers hadden voor mij het padje al geveegd. Het enige dat mijn moeder tegen me zei toen ik het vertelde was ’jongen, het wordt hier geen hoerenkiet, ik wil niet dat je iedere week een ander vriendje mee naar huis neemt’. Ik kom uit een heel warm gezin.”

Na twee lange relaties van ieder 12,5 jaar is Gerard van den Hoven nu vrijgezel. ,,Vind ik heerlijk. Ik heb nu alle tijd voor het café.”

In zijn kroeg wordt hij op handen gedragen. Hier is hij in zijn element. Feest hij lekker mee. Een keer per jaar staat hij als Gerda Glitter achter de bar. Felblauwe oogschaduw, rode lippen, een strakke jurk met duizenden glimmende pailletjes. ,,Ik ben een clowneske travestiet. Op de kermis in Tilburg ben ik Pipi Langkous of Olga in een dirndljurk.”

In 1984 streek hij in Hilversum neer. Opgeleid als kok. Hij runde er jarenlang restaurant De Zevende Hemel. ,,In die tijd had je wel zeven gelegenheden waar homo’s kwamen.” Gerard van den Hoven is blij dat de tijd van gesloten deuren en dichtgeplakte ramen voorbij is. Hier stapt iedereen zo naar binnen. Er is respect. Maakt niet uit wie je bent. Er komt nu al een tijdje een Italiaan die in het transformatieproces naar een vrouw zit. Iedereen steunt haar en helpt haar om Nederlands te leren. Het is een kroeg met een lach en een traan. ”

De andere kroegen in Hilversum kijken volgens Van den Hoven dit eerst jaar van de Rainbow Week nog een beetje de kat uit de boom. ,,We hebben goed contact en ze hebben al laten weten dat ze volgend jaar ook best mee willen doen. Dat zou fantastisch zijn.”

Hillywood Rainbow Ball

Gerard van den Hoven van Hilversumse homokroeg Café Brabant houdt van iedereen: ’Bij ons thuis kwamen drie kinderen uit de kast’

Zeker zestig glamorous dragqueens verwacht Gerard van den Hoven vrijdagmiddag in zijn Café Brabant aan de Noorderweg in Hilversum. Ze maken zich daar tijdens de pre-party letterlijk en figuurlijk op voor het Hillywood Rainbow Ball dat ’s avonds in de Vorstin aan de overkant van het spoor gehouden wordt.

Het is de grote afsluiting van de eerste Rainbow Week van Hilversum. De dragqueens (mannen verkleed als vrouwen) vertrekken om 20.00 uur op hun stiletto hakken en in glitterjurken in een feestelijke optocht naar de Vorstin. De mini Pride Walk is een primeur voor Hilversum. ,,Het is maar een kort tochtje, maar dit is pas het begin. Eerst maar eens kijken hoe het gaat. Volgend jaar bereiden we de route dan wellicht uit.” Ook de Hilversumse wethouder Karen Walters (lhbti+) en Amsterdam Pride ambassadeur Victoria False, die tijdens de pre-party optreedt in Café Brabant, lopen mee.

Met het Hillywood Rainbow Ball wordt de inclusiviteit en diversiteit gevierd. Er zijn optredens van de Zweedse Songfestivalwinnares uit 2012 Loreen (Euphoria), Shary-An en de Gooische Zangers. Host en dj van de avond is Diva MayDay, de bekendste dragqueen van Nederland. ,,Geweldig dat we Loreen in de Vorstin hebben”, zegt Gerard van den Hoven. Na het ball feesten we hier nog wel even door in de kroeg.”

Gerard van den Hoven van Hilversumse homokroeg Café Brabant houdt van iedereen: ’Bij ons thuis kwamen drie kinderen uit de kast’

De Hilversummer vindt het belangrijk dat er in het programma van de Rainbow Week ook volop aandacht is voor jongeren. Woensdag 16 oktober is het Hip Hop Pride Night in de Vorstin. De organisatie laat zien dat urban en pride hand in hand gaan. Er is live muziek en dans, live-art en de documentaire ’When the Beat Drops’ (over de opkomst van danscultuur Bucking) wordt vertoond. De Hip Hop Pride Night start om 17.00 uur. De avond wordt afgesloten door de DJ Shug La Sheeda en DJ Cassie 6, bekend in de Amsterdamse gay scene en ballroom scene.

Gerad van den Hoven: ,,De veelzijdigheid van de Regenboogweek is zo leuk. Van kerkdiensten tot discofeest.”

Donderdag 17 oktober geeft Maxim Februari een lezing in de Hilversumse bibliotheek in samenwerking met boekhandel Voorhoeve. Die begint om 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.