Premium

Politiek Eemnes vindt stijging vuilnistaks en rioolrecht te dol

Politiek Eemnes vindt stijging vuilnistaks en rioolrecht te dol
© Archieffoto
Eemnes

Politiek Eemnes is ontstemd over de zeer forse stijging van het rioolrecht en de afvalstoffenheffing die inwoners volgend jaar voor de kiezen krijgen.

Dat bleek maandag in de raadscommissie bestuur, samenleving en middelen. Alle partijen vonden de lastenstijging te bar. Volgens de begroting gaat de afvalstoffenheffing 10 procent omhoog. Eenpersoonhuishoudens gaan 221,76 euro betalen (tegen 201,30 euro dit jaar), meerpersoonhuishoudens zien de vuilnistaks stijgen van 319,88 euro nu naar 352,33 euro volgend jaar.

Het rioolrecht gaat nog harder omhoog: met 23 procent. Eenpersoonshuishoudens zien deze kostenpost stijgen van 86,24 euro nu naar 106,26 euro volgend jaar. Voor meerpersoonhuishoudens stijgt het rioolrecht naar 212,63 euro (tegen 172,48 euro dit jaar).

Martin Overbeeke (PvdA) ziet de stlastenijging graag over meerdere jaren uitgesmeerd. Eddy van IJken (DorpsBelang) was het daarmee eens wat betreft het rioolrecht. Het rioleringsplan moet dan maar langzamer worden uitgevoerd, vond hij. De afvalstoffenheffing moet wat Van IJken betreft gewoon minder stijgen.

Opposanten Pieter Seldenrijk (CDA), Bas Roorda (VVD) en Niels Rood (D66) schaarden zich achter de coalitie.

Burgemeester Roland van Benthem bood aan in beeld te brengen wat er gebeurt als bepaalde onderdelen van het rioleringsplan worden bijgesteld. Wethouder Sven Lankreijer hield de commissie voor dat de gemeenteraad in december de uitkomst krijgt van de evaluatie van de vuilnisafvoer en -verwerking. ,,Daarna kunnen keuzes worden gemaakt.’’

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.