Premium

Winnaar Nederlandse Muziekprijs brengt liedrecital in Bussum

Winnaar Nederlandse Muziekprijs brengt liedrecital in Bussum
Tenor Peter Gijsbertsen zingt zaterdag iliederen van Bart Visman en Lucas Wiegerink.
© Foto Maurice Lammerts van Bueren
Bussum

Het is slechts weinig musici gegeven om de Nederlandse Muziekprijs in de wacht te slepen. Dit jaar is de prijs toegekend aan de tenor Peter Gijsbertsen. Zaterdag geeft hij een liedrecital in Bussum

Kandidaten voor deze prijs moeten een traject afleggen waarin de persoonlijke muzikale ontwikkeling centraal staat. Gijsbertsen vertelt dat een musicus zelf aangeeft in welke richting hij zich wil ontwikkelen. „Mijn belangrijkste doel was, om me te ontwikkelen richting opera. De Adviescommissie Muziekprijs kijkt of je potentie hebt voor een internationale carrière, beoordeelt je muzikaliteit en je mogelijkheden tot ontplooiing. Je kunt dan aangenomen worden voor een muzikaal traject.”

„Ik ging les nemen bij een docent in Wales. Vervolgens deed ik auditie bij de Scottish Opera en werd geëngageerd voor een grote rol. Dat ging allemaal goed en dat was dus eigenlijk precies waar het in mijn traject van de Muziekprijs om ging. Andere wensen waren acteercoaching en samenwerking met een componist. Dat werd de Nederlandse componist Bart Visman (geboren in Naarden in 1962). Deze samenwerking resulteerde in een liedcyclus die hij voor mij schreef. Veel van mijn doelstellingen maakte ik in die periode waar, dus ik verwachtte wel dat ik de prijs zou krijgen. Ik vind het een hele eer.”

Gijsbertsen komt niet uit een muzikaal nest. Zijn eerste kennismaking met muziek was de schoolmusical op de middelbare school . „Ik vond zingen leuk. Mijn ouders zagen gaven mij een cd met ’Aangenaam Klassiek’. Toen wist ik dat ik klassieke muziek nog veel mooier vond dan musical en was het zaadje voor mijn zangerscarrière geplant.”

Tijdens het concert in de Tindalvilla wordt Gijsbertsen begeleid door pianist Hans Eijsackers. „Hans is een rasbegeleider, een fijne pianist om mee samen te werken. We hebben dezelfde ideeën over hoe muziek moet klinken. Bovendien heeft hij een passie voor zang, dat is heel belangrijk. We hebben samen de première gedaan van de liederen van Visman en andere concerten voor de Nederlandse Muziekprijs. Die staan in Bussum op het programma, evenals liederen van Lucas Wiegerink die ook voor mij gecomponeerd zijn. Beide cycli zijn gebaseerd op Nederlandse teksten. Ik vind het leuk om in het Nederlands te zingen en hoop dat de werken van Visman en Wiegerink bijdragen aan populariteit van de muziek van eigen bodem.”

Recital

Peter Gijsbertsen (tenor) en Hans Eijsackers (piano), zaterdag19 oktober 20.30 uur, Tindalvilla, Nieuwe ’s Gravelandseweg 21 Bussum. Liederen van Bart Visman, Henri Duparc, Clara Schumann, Lucas Wiegerink en Paolo Tosti. www.tindal.nl.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.