Premium

Verslagenheid en ongeloof: in ’s-Graveland gevonden dode man blijkt wielrenner Theo Voorn (71) uit Nederhorst den Berg

Verslagenheid en ongeloof: in ’s-Graveland gevonden dode man blijkt wielrenner Theo Voorn (71) uit Nederhorst den Berg
De omgekomen Theo Voorn op zijn vertrouwde racefiets.
© foto Marti Valks
Nederhorst den Berg

Het slachtoffer van het eenzijdig ongeval dat maandagmorgen in het water langs het Zuidereinde werd gevonden blijkt wielrenner Theo Voorn (71) uit Nederhorst den Berg.

De onthutsing en verslagenheid bij familie, vrienden en bekenden is groot, meldt de Hilversumse Marti Valks, al zo’n 25 jaar trouw fietsmaat van Voorn. Evenals de verbazing, want Theo Voorn was een zeer geroutineerd renner. ,,Alleen al dit jaar al had hij zo’n 12.000 kilometer op de pedalen”, weet Valks. Wat er precies gebeurd is en hoe laat, waardoor hij tegen negen uur levenloos werd aangetroffen is nog altijd niet duidelijk. ,,We weten dat hij onderweg was naar zijn huis in Nederhorst. Maar verder is het allemaal gissen, daar wagen we ons dus ook niet aan”, vindt ze.

Voorn was pas zo’n twee jaar lid van de Gooise wielerclub De Adelaar, die op de eigen site kort stilstaat bij zijn onverwachte overlijden. Maar hij was al tientallen jaren wielrenner. Een aantal jaar geleden verhuisde hij samen met zijn vrouw (inmiddels overleden) vanuit het Drentse Tiendeveen naar Nederhorst, om dichter bij hun in Alphen aan de Rijn wonende dochter te zijn. Marti Valks kende hem toen al langer. ,,We leerden elkaar kennen tijdens fietsvakanties van Cycletours. Sindsdien hebben we samen heel veel gereden, de laatste jaren elke week wel een of twee keer. We hebben samen ook veel in het buitenland gefietst, Theo ging dan mee als verzorger, bijvoorbeeld naar het WK”, aldus Valks, die zelf onder meer dit jaar wereldkampioen op de weg werd op het WK 65-69 jaar .

Verslagenheid en ongeloof: in ’s-Graveland gevonden dode man blijkt wielrenner Theo Voorn (71) uit Nederhorst den Berg

Ook voor Voorn was wielrennen zijn lust en zijn leven, los van andere hobby’s als tuinieren, tuinen ontwerpen en bonsais kweken. Eerder liep de sportieve Voorn ook marathons, maar nadat hij last kreeg van zijn voet is hij gaan fietsen. In zijn werkzame leven was hij rozenkweker, langer geleden woonde hij in een molen in Roelofarendsveen, dat vond hij prachtig, weet Valks. Volgens haar trad hij liever niet op de voorgrond. ,,Het was geen man van opsmuk, maar wel iemand die altijd klaar stond voor iedereen.”

Lees ook: Lichaam aangetroffen in water langs Zuidereinde in ’s-Graveland

De plek van het noodlottige ongeval, het gladde asfalt van het fietspad langs het water bij Trompenburg waar deze weken eikels liggen, blijkt overigens niet geliefd onder wielrenners. ,,Het is daar vaak link en glibberig, bij die bochtdicht bij de brug”, aldus een wielrenner die de routes in de regio als zijn broekzak kent. Net als vele anderen die Voorn kenden, is ook bij hem de verslagenheid groot.

Een enkele wielrenner uit de regio had maandagmorgen overigens bij het zien van de uit het water geviste donkergekleurde racefiets al meteen het sterke vermoeden dat Theo Voorn wel eens het slachtoffer kon zijn van dit noodlottige ongeval. ,,Veel mensen hebben hun eigen fiets. Die van Theo haal je er zo uit, met zijn dertig versnellingen”, aldus een wielrenner die al tientallen jaren rijdt.

Verslagenheid en ongeloof: in ’s-Graveland gevonden dode man blijkt wielrenner Theo Voorn (71) uit Nederhorst den Berg
© Foto Marti Valks

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.