Premium

Politiek Eemnes narrig over (gebrek aan) handhaving

Politiek Eemnes narrig over (gebrek aan) handhaving
Een van de vele percelen aan de Goyergracht.
© Foto gemeente Eemnes
Eemnes

De Eemnesser politiek is er niet over te spreken hoe de gemeente wetten en regels handhaaft. In elk geval DorpsBelang, CDA en D66 - samen een meerderheid - vinden dat het anders en beter moet.

Dat bleek maandagavond toen de raadscommissie bestuur, samenleving en middelen delen van de begroting voor volgend jaar besprak. Als niet veel actiever wordt gehandhaafd ’wordt het straks Goyergracht 2, 3, 4, 5, 6 en 7’, aldus Pieter Seldenrijk (CDA). Hij verwees daarmee naar de Goyergracht, waar de gemeente al een poos bezig is allerlei dingen die in strijd zijn met de regels aan te pakken of alsnog te legaliseren. Eerder gaf wethouder Theo Reijn al aan dat het in feite heel veel jaren lang niet goed is gegaan. Maar ook de rest van de gemeente moet in het oog worden gehouden, stelde Seldenrijk.

Niels Rood (D66) kondigde aan later deze maand in de gemeenteraad te zullen komen met een motie om meer controles op illegale bouwactiviteiten voor elkaar te krijgen. Hij stelde dat het college eerdere moties van die strekking van het CDA en DorpsBelang niet heeft uitgevoerd. Eind deze maand valt ook van het CDA (opnieuw) een motie te verwachten over bestrijding van illegaal bouwen.

Jan de Zeeuw (DorpsBelang) stelde dat zijn fractie er groot voorstander van is als de gemeente ’gebiedsgericht handhaaft en als handhavers uit zichzelf op pad gaan in plaats van alleen te reageren op meldingen en klachten’.

Wethouder Reijn zette uiteen dat de gemeente zeker aan de slag gaat met gebiedsgerichte handhaving in heel Eemnes. ,,Maar daarbij kijken we wel waar het meeste aan de hand is. Dat zal vaker zijn in het buitengebied en op het bedrijventerrein en minder in de woonwijken.’’

Verder gaf hij aan dat dit werk niet alleen op het bordje hoort van de bijzondere opsporingsambtenaren (boa’s) maar een taak is voor meer ambtenaren. ,,Daarover praat ik met ambtenaren. En er komt een plan hoe we het gaan aanpakken. Het stuk dat u al gekregen hebt, gaan we nog aanpassen, want dat geeft onvoldoende weer wat de gemeenteraad graag wil.’’

Seldenrijk (CDA) wilde weten of er misschien geld bij moet om de handhaving op het gewenste peil te krijgen. Dat hoort hij dan graag snel ’anders zijn we zo weer een jaar verder’. Reijn antwoordde dat ’het geld wel krap is’, maar dat het ook een probleem is geschikte mensen te vinden voor vacatures bij de afdeling handhaving.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.