GroenLinks Hilversum steunt de bomenkap: ’Kap Anna’s Hoeve is noodzakelijk kwaad’

Leander Mascini
Hilversum

De Hilversumse fractie van GroenLinks steunt de bomenkap op Anna’s Hoeve voor de aanleg van de HOV-buslijn, natuurbrug en omlegging Weg over Anna’s Hoeve. „Het is een noodzakelijk kwaad om een goede natuurverbinding te maken, waar flora en fauna veel profijt van zullen hebben.”

„Natuurlijk voelt het gek om als GroenLinks vóór bomenkap te stemmen”, zegt raadslid Frank Kool. „Wij houden natuurlijk van bomen. Maar wat het de natuur uiteindelijk oplevert is zó waardevol, dat we geen twijfels hebben. Dit plan moet gewoon gerealiseerd worden.”

Kool is van mening dat de natuurbrug ervoor zal zorgen dat de variatie in en gezondheid van diersoorten toe zal nemen. „Door het naast elkaar leggen van spoor, busbaan en autoweg kan de bestaande weg uit het hart van het gebied worden verwijderd. Hierdoor hoeft slechts één natuurbrug gebouwd te worden in plaats van twee. Om ruimte te maken voor die natuurbrug en een nieuwe weg langs het spoor moeten er helaas bomen weg. Maar voor de weggehaalde bomen komen er nieuwe terug”, aldus Koos.

Daarnaast heeft het verleggen van de weg nog een groot voordeel in de ogen van het GroenLinks-raadslid. Volgens hem zorgt het verplaatsen ervoor dat er een kleiner gedeelte van Anna’s Hoeve niet meer toegankelijk zal zijn voor publiek, dan wanneer de Weg over Anna’s Hoeve blijft liggen zoals hij nu ligt.

Beste resultaat

„GroenLinks had graag gezien dat de autoweg helemaal uit Anna’s Hoeve was verdwenen. Politiek bleek dat eerder niet haalbaar”, aldus het Hilversumse raadslid.

„Uit meerdere natuuronderzoeken is gebleken dat bundelen van spoor, weg en busbaan voor de natuur het beste resultaat geeft”, geeft hij als reden om de plannen te steunen. „Wij staat nog steeds achter de gemaakte keuzes en begrijpen dan ook niets van Hart voor Hilversum (coalitiegenoot, red.) om weer onderzoek te willen doen naar al bekende feiten. De onderzoeken die Hart voor Hilversum vraagt, zijn mosterd na de maaltijd en zullen niets kunnen veranderen aan de afgesloten contracten zonder grote financiële gevolgen.”

Lees ook: Bomenkap voor HOV-busbaan bij Anna’s Hoeve bij Hilversum gestart

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.