Premium

Laren verhoogt ozb volgend jaar met 7 procent

Laren verhoogt ozb volgend jaar met 7 procent
Eigenaren van woningen betalen volgend jaar 7 procent meer ozb, voor bedrijfpanden is het plus 2,6 procent.
© Foto Studio Kastermans/Alexander Marks
Laren

De onroerendezaakbelasting (ozb) gaat voor woningeigenaren in Laren volgend jaar omhoog met 7 procent. Dat laat wethouder Peter Calis (financiën) desgevraagd weten.

In de begroting voor volgend jaar wordt dat percentage nergens genoemd. Wel schrijft het college daar: ,,De ozb zal minimaal verhoogd worden.’’ Dat blijkt nu dus 7 procent te zijn: 2 procent als inflatiecorrectie plus nog 5 procent om de gemeentelijke financiën op orde te houden. Al voor de zomervakantie suggereerde Calis tegenover de gemeenteraad dat de ozb wellicht omhoog zou moeten.

Opbrengst

In de begroting staat dat het college volgend jaar ruim 3,5 miljoen euro denkt binnen te halen aan ozb op woningen. In de begroting 2019 werd voor dit jaar een opbrengst van bijna 3,3 miljoen geraamd. Het verschil van krap 251.000 euro betekent een verhoging van de opbrengst met 7,8 procent. Dat is nog 0,8 procent meer dan waarover Calis rept. Dat verschil verklaart de wethouder door ’de toename van het aantal woningen’.

Volgens hem valt de ozb-verhoging overigens wel mee. ,,Voor een gemiddeld huis gaat die omhoog van 600 naar 642 euro ofwel minder dan een euro per week.’’ Hij wijst erop dat de ozb voor dit jaar helemaal niet is verhoogd.

Niet-woningen

Voor niet-woningen (voornamelijk bedrijfspanden, waaronder ook winkels) raamt de gemeente volgend jaar een ozb-opbrengst van ruim 978.000 euro tegen iets meer dan 953 mille dit jaar. Het verschil van 25.000 euro betekent dat voor niet-woningen de opbrengst 2,6 procent zal toenemen.

Alles bij elkaar denkt het college eind volgend jaar iets meer dan 75.000 euro over te houden. Zonder de ozb-verhoging zou de gemeente in de rode cijfers belanden. Zoals de zaken nu liggen houdt de gemeente ook in de jaren na 2020 geld over. In 2021 zal dat minder dan 3.000 euro zijn, waarna het in 2022 oploopt naar bijna 21.000 euro en in 2023 uitkomt op krap 163.000 euro.

Vuilnistaks blijft gelijk

De afvalstoffenheffing brengt volgend jaar ruim 1,2 miljoen euro op. Dat is evenveel als dit jaar, dus blijft de aanslag voor de inwoners gelijk.

Rioolrecht: plus 12,2 procent

Aan rioolrecht denkt het college volgend jaar iets minder dan 1,2 miljoen euro te innen. Dat is 129.900 euro meer dan begroot voor dit jaar: een stijging met 12,2 procent. Daarbij tekent het college aan dat de komende vier jaar 2,1 miljoen euro per jaar in de riolering wordt geïnvesteerd.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.