Premium

Bijzonder wonen: Duurzaam leven in Leiden

Bijzonder wonen: Duurzaam leven in Leiden
Mieke Weterings en Sjaak van Rijn wonen in de Oranjerie in Leiden.
© Foto Hielco Kuipers

De Oranjerie: moderne woongroep in Leiden

Bouwjaar: 2003

Bewoners: Sjaak van Rijn en partner Nony (nr. 2) en Mieke Weterings met zoon (nr. 4)

Het begon allemaal met een idee om milieuvriendelijk te wonen. Sjaak van Rijn was hiertoe de initiatiefnemer in 1989. „Een locatie was nog niet bepaald, maar hoe zou je met een gezin op een duurzamer manier kunnen wonen, zonder meteen de stad uit te gaan?”

„Het was bekend dat na de landbouw de bouw de grootste gebruiker was van synthetische producten. Dat kon milieuvriendelijker. Met ons - Mieke sloot zich aan in 1990 – waren er meer mensen die er zo over dachten. We deden veel excursies, naar bijvoorbeeld andere woongroepen, en deden onderzoek naar milieuvriendelijk wonen.”

Toentertijd was dit in opkomst, het woord duurzaam was nog niet in zwang. Samen maakten we een plan en de gemeente stelde vervolgens locaties voor. De voormalige Oranjerie, net buiten de singels en dicht bij het centrum, was de beste optie. De grond was vervuild, door de oliehandel en verffabriek die er voorheen waren. Maar dat heeft ons niet tegengehouden. Er stond nog een oud volkstuinhuisje uit de zeventiende eeuw. We dachten de stenen te kunnen hergebruiken, maar bij de sloop is alles vanwege veiligheidsredenen toch weggehaald.”

Reuring voor de deur

„De kavel is grillig, we hebben ons plan er op aangepast. Pas veertien jaar na de eerste ideeën zijn in 2003 de twaalf eengezinswoningen en de zeven appartementen opgeleverd.. Een deel van de bewoners van het complex wonen aan het eind van een doodlopend straatje, dus heel privé. Wij wonen de twee huizen meest links, als je ervoor staat. Wij houden wel van het beetje reuring voor de deur als mensen hun hond uitlaten of gewoon langslopen. Ook het uitzicht op het slootje met de bomen ervoor en de kleine oude huisjes erachter: de romantiek van de oude stad met het gemak van modern wonen.”

Bijzonder wonen: Duurzaam leven in Leiden
De Oranjerie in Leiden.
© Foto Hielco Kuipers

„Ten tijde van de oplevering stond duurzaam wonen nog in de kinderschoenen, vergeleken met nu. Op onze daken liggen bijvoorbeeld actief energieleverende zonnepanelen: wij leveren rechtstreeks aan het net. Ook koken en stoken we op gas: indertijd de meest milieuvriendelijke optie. Op dit moment zijn we bezig met een project om te kijken hoe we het duurzame karakter naar de tijd van nu kunnen upgraden.”

De woningen zijn allemaal verschillend. Je hebt rechte, maar ook huizen met schuine wanden, zodat het naar achteren toe breder uitloopt. De tuinen liggen allemaal op het zuiden. Op die manier maken we maximaal gebruik van de zon, zowel buiten als binnen. Overigens wonen we niet alleen energiezuinig, we zijn ook het type mens dat zuinig leeft. Zo hebben we een gemeenschappelijke wasmachine en droger, gemeenschappelijke auto’s en doen we het meeste lopend of op de fiets. Er is een gemeenschappelijke tuin, waar fruit en kruiden groeien, maar ook een maandelijkse koffiebijeenkomst of borrel wordt gehouden. Ook is er een gemeenschappelijke binnenruimte, voor bijvoorbeeld vergaderingen of andere bijeenkomsten of workshops.”

Zorg voor elkaar

„Er is bijzonder weinig verloop geweest in de afgelopen zestien jaar. Twee bewoners zijn overleden, twee vanwege werk verhuisd. We worden hier allemaal ouder: het jongste kind dat hier woont is acht jaar en bij anderen komen de eerste kleinkinderen op bezoek. Die overigens ook welkom zijn bij andere bewoners. We kennen elkaar natuurlijk allemaal. We noemen onszelf een moderne woongroep. We zorgen voor elkaar, letten op de poes en de planten bij vakantie en doen boodschappen als er iemand ziek is. Ieder brengt wat in. Mieke houdt zich bijvoorbeeld bezig met het nieuwe energieplan, Sjaak is het liefst in de tuin te vinden. Hier ga je gewoon niet meer weg.”

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.