Premium

Bijdragen aan de acceptatie

Bijdragen aan de acceptatie
Roman Brasser: ,,Als ze je afwijzen is dat even een klap in je gezicht”.
© Foto:Karen van Duijvenbode.

Roman Brasser (24 jaar) groeide op in Zaandam. Hij was te zien in de musical ’A chorus line’ en speelt nu in de revue ’Showponies2’ van Alex Klaasen.

SERIE | Lol in je werk

Hoe kwam je in dit werk terecht?

„Als kind heb ik meegedaan in de musical ’Ciske de Rat’. Dat vond ik zo leuk dat ik van toneelspelen mijn beroep wilde maken. Daarom ben ik naast school allerlei zang-, dans- en spellessen gaan volgen om kans te maken op een plek in de kunstwereld. Na de havo ging ik naar de theaterschool in Amsterdam, waar ik mijn bachelor haalde. Als afsluiting van die opleiding kreeg ik bij wijze van stage een rol in de musical ’A chorus line’, die we overal in het land speelden. Toen Alex Klaasen die voorstelling in Amsterdam had gezien, vroeg hij me voor zijn revue ’Showponies’. Nou, dan zeg je geen nee.”

Waarom past dit werk bij je?

„Op het toneel kan ik zijn wie ik ben en zeggen wat ik wil. Ik heb het gevoel dat ik dat in het gewone leven veel minder kan. Eigenlijk ben ik nog steeds een beetje op zoek naar mezelf. Dat sluit mooi aan bij de voorstelling ’Showponies 2’ waarin we scènes spelen over identiteit en de zoektocht die iedereen op dat gebied aflegt. Daarbij heb ik het geluk dat ik in mijn werk kwijt kan wat me bezighoudt. Dat we er ook grappen over maken, is mooi meegenomen.”

Wat zijn de voor- en nadelen van dit vak?

„De onzekerheid vind ik zwaar. Je weet nooit of je in het volgende seizoen weer werk hebt. Ik moet mezelf steeds weer bewijzen en voor iedere rol weer auditie doen. Als ze je dan afwijzen is dat even een klap in je gezicht. Ik vind het ook lastig dat je altijd maar wordt beoordeeld. Daarbij is het de kunst om kritiek niet als een persoonlijke aanval te zien, maar gewoon als een mening over iets wat je op het toneel doet.”

,,Het voordeel is dat je in dit vak mensen kunt laten genieten en dat je kunt bijdragen aan de acceptatie van minderheden. Zo proberen we met onze voorstelling vooroordelen over homoseksualiteit van de tafel te krijgen. Een ander pluspunt van dit vak is dat ik kan werken met mensen die me begrijpen. Anderen die uit de kast komen, komen soms alleen te staan. In de theaterwereld heb je dan meteen aansluiting omdat er zo veel zijn die dat proces hebben meegemaakt.”

Is het loon naar werken?

„Ik kan geen huis of auto kopen, maar het lukt me prima om rond te komen van mijn salaris. Ik huur een huis in Amsterdam, ik kan mijn boodschappen, de stroom en het gas betalen en ik kan op vakantie. Het lukt me zelfs om af en toe wat te sparen. Dat vind ik een hele luxe.”

Wat zou een alternatief beroep voor je zijn?

„Hovenier. Want ik hou ervan om buiten te zijn en om te verzorgen. Als ik een tuin mooi maak, creëer ik toch iets waar anderen van kunnen genieten. Ook al is het dan niet in het theater.”

’Showponies 2’: o.m. op 1 en 2 /11 in De Vest in Alkmaar, op 10/11 in Spant in Bussum en op 8 en 9/1 in het Zaantheater in Zaandam.

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.