Rubriek Hanneke Maakt Het Zelf: Koekjes bakken is zo simpel [video]

Wie herinnert zich niet die zondagmiddagen bij oma, waar vader en moeder koffie dronken en je als kind vooral vol interesse keek naar die schaal met koekjes, die speciaal voor die gelegenheid waren gebakken.

Bij mijn Duitse oma rook het altijd heerlijk als we bij haar op bezoek kwamen. Zodra we in haar huis waren, zocht ik de weg naar haar keuken, waar steevast enkele trommels met koekjes stonden die ze voor ons had gemaakt. Mijn favoriete koekjes bij haar waren de Schmalzplätchen, koekjes gemaakt met reuzel in plaats van boter. Voor de vanille-versie deed ze er het merg van een vanillestokje doorheen, voor de chocoladeversie en paar lepels cacao.

Natuurlijk kun je snel even naar de banketbakker (of godbeterd: naar de supermarkt) voor een pakje roomboterkoekjes. Die zijn zonder meer smaakvol en ze zien er allemaal identiek uit, omdat ze door een machine zijn uitgestanst. Maar dan mis je wel die heerlijke geur, die je al doet watertanden terwijl je nog bezig bent als je besluit om ze zelf te bakken. En ik heb het eens geklokt: als je de tijd die nodig is om de ingrediënten af te wegen en klaar te zetten meetelt, kost het niet meer dan 15 minuten voordat je de zelfgemaakte koekjes in de oven kunt schuiven. En dan krijg je die fantastische geur er nog gratis bij ook.

Rubriek Hanneke Maakt Het Zelf: Koekjes bakken is zo simpel [video]

Van mijn moeder heb ik enkele zelfgeschreven kookschriften gekregen, die ze maakte toen ze op een huisvrouwenkostschool zat, een zogeheten Landfrauenschule. Daar werden jonge vrouwen klaargestoomd voor het latere huisvrouwenbestaan. In die schriften stonden veel fantastische bakrecepten. Voor recepten die ik er niet in kon vinden, schreef ik mijn tante of zij ze toevallig nog had en zo kon ik alsnog de Schmalzplätzchen en andere lekkernijen zelf maken.

Wat me opviel in de meeste recepten voor koekjes (behalve dan die Schmalzplätchen) is dat ze eigenlijk bijna allemaal dezelfde basis hebben: roomboter, (basterd)suiker, ei, bloem en zout. Veel koekjes zijn slechts variaties daarop. Strooi bijvoorbeeld kaneelsuiker op je koekjes en je hebt kaneelkoekjes. Doe er wat havermout doorheen en je hebt havermoutkoeken. Schep er wat eetlepels speculaaskruiden doorheen en je laat je hele huis naar Sinterklaasavond ruiken omdat je speculaaskoeken bakt.

Omdat het zo makkelijk is om zelf roomboterkoekjes te maken en alle variaties daarop, is het zo zonde om ze ergens te gaan kopen. En je zult zien hoe leuk het is om allerlei zelfbedachte variaties te maken .op een basisrecept van bv. 150 gram boter, 150 gram witte basterdsuiker, een half ei losgeklopt, merg van een vanillestokje, kwart theelepel zout, halve theelepel baking soda en 250 gram bloem (de Vanillekoekjes uit Het Makkelijke Bakboek van Rutger van den Broek. Uitg. Carrera Culinair, €22,50.

Het volledige recept van de vanillekoekjes:

Ingrediënten voor 30-40 koekjes:

150 gr boter, op kamertemperatuur

150 gr witte basterdsuiker, ei, op kamertemperatuur en losgeklopt

merg van -1 vanillestokje.

tl zout

250 gr bloem

tl baking soda

1. Verwarm de oven voor op 160«°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

2. Doe de boter, witte basterdsuiker, het ei, vanillemerg en zout in een kom en meng dit. Dit kan met je

handen of met een handmixer met deeghaken. Voeg e bloem en baking soda toe en kneed alles tot een deeg.

3. Maak van het deeg bolletjes van zo’n 2 «centimetre doorsnede en leg deze met voldoende tussenruimte op

de bakplaat. Druk de bolletjes plat met de tanden van een vork, tot de koekjes ongeveer «centimeter dik zijn. Als de vork aan het deeg blijft plakken kun je deze iets invetten met wat neutrale olie. Bak de vanillekoekjes in

16-21 minuten goudbruin. Laat ze na het bakken afkoelen op een rooster.

Tip: Het vanillemerg geeft een heerlijke, intense smaak aan de koekjes. In plaats daarvan zou je ook 2 theelepels vanille-extract kunnen gebruiken. Of breng de koekjes op smaak met de rasp van een citroen.

De vleeshamer die ik gebruikte voor de versiering van de koekjes is van WMF.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.