EU-parlement wijst Franse commissaris af

Brussel

Sylvie Goulard, de Franse kandidaat voor de nieuwe Europese Commissie, krijgt vooralsnog geen groen licht van het Europees Parlement. Zij overtuigde vorige week niet in haar hoorzitting en ook na het 'herexamen’ van donderdagochtend bij de parlementscommissies voor interne markt en industrie kreeg ze onvoldoende steun. Bij een stemming kreeg ze 82 stemmen tegen en 29 voor.

De liberale vertrouweling van president Emmanuel Macron zou de post interne markt, defensie-industrie en ruimtevaart krijgen in het team van voorzitter Ursula von der Leyen. Zij trad in 2017 af als minister van Defensie vanwege een onderzoek naar mogelijk fictief personeel dat haar partij had ingehuurd voor het Europees Parlement. Zij zei niet automatisch te willen aftreden als ze in Frankrijk officieel in staat van beschuldiging wordt gesteld.

Daarnaast ligt Goulard onder vuur omdat ze meer dan 10.000 euro per maand kreeg van een Amerikaanse denktank toen ze Europarlementariër was.

23 leden nu goedgekeurd

Onder meer de Groenen en de christendemocratische EVP stemde tegen. "We hebben de kandidatuur van Goulard verworpen omdat we de integriteit van de Europese Commissie hoog in het vaandel willen houden", zegt Esther de Lange (CDA). Ze heeft ons niet kunnen overtuigen waarom ze ongeschikt is als minister in Frankrijk, maar wel goed genoeg als eurocommissaris. De Europese interne markt heeft een krachtige leider nodig. Frankrijk zal een betere kandidaat moeten vinden."

Het kantoor van Macron zei in een reactie dat Goulard het slachtoffer is geworden van een "politiek spel". De president gaat in gesprek met Von der Leyen, daarbij vasthoudend aan de portefeuille die aan de Franse kandidaat was toebedeeld. Goulard zelf "neemt nota" van het parlementsbesluit, "uit respect voor de democratie". Zij bedankte Macron, Von der Leyen en de voorstemmers voor het vertrouwen.

Het parlement heeft 23 van de 26 kandidaten voor het Von der Leyen-team goedgekeurd. De Hongaarse en Roemeense genomineerden waren vooraf afgekeurd omdat ze aantijgingen van belangenverstrengeling niet overtuigend konden weerleggen.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.