Busremiseplan ’Central Park’ wint publieksprijs van duurzaamheids-wedstrijd Hilversum100 Challenge

Busremiseplan ’Central Park’ wint publieksprijs van duurzaamheids-wedstrijd Hilversum100 Challenge
Alle prijswinnaars van de Hilversum100 Challenge bij elkaar.
© foto’s: STUDIO KASTERMANS/Leon Dakkus
Hilversum

Central Park Hilversum is de winnaar van de publieksprijs Hilversum100 Challenge. De initiatiefnemers willen een park aanleggen op het terrein aan de Larenseweg waar nu nog de Connexxion-remise staat. Tijdens de Dag van de Duurzaamheid in het M Gebouw in Hilversum bleek het publiek het meest gecharmeerd van dit idee, goed voor een prijs van 2500 euro.

Central Park Hilversum was een van de twintig inzendingen voor de ’duurzaamheidswedstrijd’ van de Hilversum100 - een platform dat ’groene’ ondernemers en burgers bij elkaar wil brengen. Via de sites van De Gooi- en Eemlander en Hilversum100 konden bezoekers hun favoriet aanwijzen. De drie populairste mochten donderdag in het M-gebouw hun idee nog eens over het voetlicht brengen, waarna het aanwezige publiek de definitieve stem had.

Onder de 1200 internetbezoekers was ’Komt een vegan bij de slager..’ het populairst. Een groep vegans wil samen met de Biologische Slagerij in Hilversum smakelijke en gemakkelijke producten ontwikkelen, die vervolgens in de slagerij worden verkocht. Tweede in de internet-topdrie was proeftuin De Buitenhof. Die wil met hulp van inwoners, scholieren en bedrijven in Hilversum een nieuw en uiteraard uiterst duurzaam ecosysteem ontwikkelen en verspreiden.

Busremiseplan ’Central Park’ wint publieksprijs van duurzaamheids-wedstrijd Hilversum100 Challenge
De winnaars van de publieksprijs Henri van IJken (links) en Peter Tromp Meesters (midden)
© STUDIO KASTERMANS/Leon Dakkus

Central Park was met enige achterstand derde, maar het publiek in het M-Media gebouw draaide de uitslag totaal om. Dat vond het busremise-plan het winnende initiatief. Hoewel, eigenlijk waren volgens juryvoorzitter Lucas Mol alle 20 inzenders een winnaar. En dat klopte bijna letterlijk. Behalve de publieksprijs, verdeelde Hilversum100 namelijk ook zeven juryprijzen en een Rabo duurzaam wonen prijs onder de inzenders. Dus bijna de helft van de deelnemers ging met een cheque naar huis - van karton, dus lekker duurzaam - met bedragen van 500 tot wel 5000 euro. Er was zelfs een kinderprijs, uitgedeeld aan een idee van enkele basisschoolleerlingen die stroom willen opwekken met het water dat door riolen stroomt.

Het remiseterrein waar Central Park is gedacht, komt 2021 vrij. Een probleem: een projectontwikkelaar wil er woningen bouwen. Peter Tromp Meesters van Central Park proeft echter een langzame verandering in de houding van de gemeente. ,,Ze beginnen ons steeds serieuzer te nemen.’’ Waaraan hij en de andere initiatiefnemers het geld gaan besteden, weet hij nog niet. ,,Misschien om nog meer mensen bewust te maken van het plan, misschien voor een verdere uitwerking. Hoe dan ook: het is een mooie opsteker. ’’

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.