Ontsnapte tbs'er snel terug in Nederland

Nijmegen

De ontsnapte tbs'er Ronald van Z., die woensdagavond is opgepakt in Parijs, is naar verwachting snel terug in Nederland. Volgens het Openbaar Ministerie is dat binnen een week geregeld, tenzij de man zich tegen overlevering zou verzetten. Maar dat verwacht zijn advocaat Job Knoester niet, zei hij donderdagochtend.

Van Z. is op aanwijzing van de Nederlandse politie in een Frans internetcafé gearresteerd. De tbs'er verbleef in de Pompekliniek in Nijmegen. Hij ging er vrijdag tijdens een begeleid fietsverlof in Nijmegen vandoor. Hij zou zijn vlucht zorgvuldig hebben voorbereid. In e-mailcontacten met Omroep Gelderland zegt hij dat hij buiten het zicht van een begeleider van de kliniek een fietstas met kleren, eten en een kaart mee kon nemen tijdens zijn verlof.

Waar Van Z. wordt opgesloten als hij weer terug is in Nederland, was donderdag nog niet duidelijk. Raadsman Knoester denkt dat het "geen goed idee" is als de man teruggaat naar de Pompekliniek. "Medegedetineerden zijn natuurlijk boos op hem omdat hun door zijn actie allerlei beperkingen zijn opgelegd. Ook is de relatie tussen mijn cliënt en de kliniek verstoord."

Onafhankelijk onderzoek

Volgens de advocaat heeft Van Z. zichzelf geen dienst bewezen door te ontsnappen. "Alle tbs-klinieken hebben een wachtlijst. Het kan zomaar gebeuren dat hij nu tijdelijk in een gewone gevangenis moet wachten totdat hij weer naar een kliniek kan. Hij heeft heel veel vrijheid verloren en het duurt minstens een jaar voor er mogelijk weer iets verandert."

De Pompekliniek laat onafhankelijk onderzoek doen naar de ontsnapping van deze man, zegt een woordvoerder. Ook houdt de kliniek het hele verlofbeleid tegen het licht. In ruim een maand tijd namen drie mannen de benen. Ze zitten nu allemaal weer vast.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.