Premium

Kortenhoevers verenigen zich tegen provincie uit vrees land kwijt te raken

Kortenhoevers verenigen zich tegen provincie uit vrees land kwijt te raken
Jan Verbruggen bij wei langs de Emmaweg en Kortenhoefsedijk, waar ook land gekocht wordt voor natuurontwikkeling.
© Foto studio Ton Kastermans/Leon Dakkus
Kortenhoef

De eerste grote campagne van de provincie om massaal grond aan te kopen voor natuurontwikkeling leidt in Kortenhoef tot flinke onrust en stress. Eigenaren van grote en kleine lapjes grond verzetten zich en zijn bezig samen een vereniging op te richten.

Vanavond is er weer een bijeenkomst daarvoor, op initiatief van de ’s-Gravelandse Sylvia Vrakking, samen met het Wijdemeers CDA-raadslid Jan Verbruggen. Zij zocht contact met hem na het lezen van een artikeltje in deze krant, over de zorg die hij uitte op een commissievergadering in het raadhuis. Verbruggen vertelde daar dat hij benaderd was door een aantal Kortenhoevers, dat volgens hem ’in de stress was’ omdat de provincie grond van ze wilde aankopen, en daarbij zelfs onteigening niet uitgesloten was. Vrakking zelf heeft ook een stukje grond vlakbij haar woning, waar ze al jaren hobbymatig een handvol schapen houdt.

Verbruggen zegt dat hij zelf geen lid hoeft te worden van de vereniging, maar dat hij wel graag ’een faciliterende rol speelt’. ,,Ik heb wethouder Jan Jaap de Kloet recent ook gevraagd of hij voor zichzelf en de gemeente niet een rol ziet hier. Inwoners van de dorpen maken zich zorgen. Maar hij antwoordde dat hij zelf toezicht houdt vanuit de gemeente binnen het gebiedsakkoord voor de Oostelijke Vechtplassen. Daarom doe ik dit dan maar, want het gaat wel om onze dorpsbewoners.”

Ecologisch diverser

In het gebiedsakkoord hebben twintig instanties, waaronder provincie Noord-Holland, gemeente Wijdemeren, Natuurmonumenten en Waternet, het streven om in totaal zo’n achthonderd hectare ecologisch meer divers te maken, dus meer natuurlijker. Dat moet door massaal land op te kopen. Eerste onderdeel is het gebied Kortenhoef-Oost, langs de Kortenhoefsedijk, waar zo’n zestig inwoners bezoek hebben gehad van een rentmeester. Daarna komen onder meer Kortenhoef-West en Ankeveen aan de beurt. In totaal is er zo’n 45 miljoen beschikbaar voor ’natuurontwikkeling’. ,,Als je alleen op het gemeentehuis komt voor het verlengen van een paspoort en zoiets overkomt je, is zoiets best schrikken”, aldus Verbruggen. ,,Er zijn mensen die er slecht van slapen. Bij een enkeling gaat het maar over een strook van anderhalve meter grond.” De grond moet tegen betaling van een jaarlijks bedrag schraal gemaakt worden, of verkocht. Het waterpeil kan dan verhoogd of grond kan afgeschraapt worden. Bij niet meewerken kan onteigend worden.

Met de nieuwe vereniging hopen Verbruggen en Vrakking de krachten te bundelen en ook een betere onderhandelingspositie richting provincie te krijgen.

Hakken in het zand

,,Als je de hakken in het zand zet gaat het mis, daarom kun je beter overleggen”, aldus het raadslid, dat zich nadrukkelijk opstelt als puur ’iemand die faciliteert’. Wat Verbruggen betreft is de insteek om de onderhandelingen te openen. ,,Wij begrijpen dat er natuur moet komen. Maar wat voor natuur moet dat dan worden, en waarom kunnen we daar niet zelf aan bijdragen? Waarom zouden onze paarden, schapen en koeien er niet kunnen blijven lopen, ook al moet de grond verschraald worden? We hebben het hier nergens over intensieve veeteelt, dus we zouden in overleg met bijvoorbeeld een ecoloog best kunnen meewerken aan bijvoorbeeld meer bloemrijk grasland en vogels op deze grond en zo helpen met natuurontwikkeling. Zo is het hier al eeuwen geweest.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.