Premium

Visies op Rabopand Laren schuiven, ietsje. Over maand nieuwe bijeenkomst over twee mogelijke varianten

Visies op Rabopand Laren schuiven, ietsje. Over maand nieuwe bijeenkomst over twee mogelijke varianten
In mei sprak Boudewijn Oomkens zich uit tegen de toenmalige plannen met het voormalige Rabopand
© Archieffoto Studio Kastermans/Leon Dakkus
Laren

De standpunten over het voormalige pand van de Rabobank aan de Burgemeester van Nispen tot Sevenaerstraat in Laren schuiven. Millimeters, centimeters op zijn best, maar toch.

Dat bleek dinsdagavond tijdens een door de gemeente georganiseerde ’dialoogsessie’ in Mauve aan de Brink. Voorafgaand leidde projectontwikkelaar Mark Voerman belangstellenden rond door het oude bankkantoor, gebouwd in 2000. Ze zagen de ruimte waaruit een gecertificeerd bedrijf de kluis heeft verwijderd á raison van 80.000 euro. En ook een wat gedateerd interieur in een zeer robuust gebouwd pand waarbij uitstekende materialen zijn gebruikt.

Leeg vel papier

De avond was bedoeld om ’met een leeg vel papier’ opnieuw te beginnen, na alle commotie die eerdere plannen voor de Rabolocatie losmaakten. Ruim veertig mensen schoven aan, van wie ongeveer een kwart politici die, op wethouder Ton Stam na, alleen mochten luisteren. Het ging er vooral om te horen wat de ideeën zijn van omwonenden, aanpalende winkeliers en eigenaren van nabije (winkel)panden.

Onder leiding van Edwin van Uum van het gelijknamige Amsterdamse bureau, ingehuurd door de gemeente, werd het een beschaafd debat. Maar de standpunten lagen ver uiteen. Boudewijn Oomkens betoogde ’namens de overgrote meerderheid van de omwonenden’ dat sloop/nieuwbouw onnodig is en dat het pand zó in gebruik kan worden genomen als flexibel, duurzaam kantoorgebouw. Enkele anderen dachten daar anders over. Het huidige gebouw is ’mislukt, geen mooi aanzicht’, stelde iemand. ’Een puist’, vond een ander.

Speculatief

Sloop of nieuwbouw? Verdeeldheid. ’Retedure appartementen’ (Oomkens) of een kantoorfunctie? Verdeeldheid. Denk ook eens aan jongeren, dus maak er kleinere, goedkopere appartementen, bracht een dame naar voren.

Leon Schouten had ’de indruk dat het pand speculatief is aangekocht’. De eigenaar, een Amsterdamse belegging-BV, wil zijn geld er met winst uit halen en dus zit Laren met een probleem, was de gedachte. Ook (andere) omwonenden bleven aanvoeren dat de huidige eigenaar met een koopbedrag van 7,6 miljoen euro simpelweg twee miljoen teveel heeft betaald.

Bewonderenswaardig

Een woordvoerster namens de eigenaar legde uit hoe het aanvankelijke plan voor vooral peperdure appartementen was begonnen. ,,Ons idee was: we gaan een groep bedienen die nu niet bediend wordt. Dat was de oprechte intentie.’’ Leen van der Pols, voorzitter van ondernemersvereniging Bijzonder Laren, bromde achterin de zaal spottend: ,,Die maatschappelijke betrokkenheid is bewonderenswaardig’’.

Wethouder Stam hield staande dat ’de economische realiteit’ van de koopprijs wel een punt is. ,,De eigenaar wil nu praten over de invulling. Het zou u (tegenstanders van sloop/nieuwbouw, red.) sieren als ook u eens wat meebewoog.’’

Ontwikkelaar Mark Voerman, ingehuurd door de eigenaar van het Rabopand, merkte op dat ’als we de investering terugverdienen, we heel fijn afscheid kunnen nemen’. Of zijn opdrachtgever dat ook vindt, is de vraag. De woordvoerster namens de eigenaar zei eerder op de avond: ,,We moeten geld verdienen’’.

Draagvlak

Gespreksleider Van Uum proefde ondanks alles toch draagvlak voor ’een combinatie van functies’ (wonen, werken, hotel, winkel bijvoorbeeld). Uiteindelijk stelde Stam voor over een maand naar een volgende bijeenkomst te komen met twee varianten: één zonder sloop en één met nieuwbouw.

Voerman wil daarover ’nog even nadenken’. Hij vroeg zich af of de geharnaste tegenstanders van de tot nu toe gepresenteerde plannen willen bewegen. Buurtbewoner (en kantorenondernemer) Kay Lagerweij stelde dat het vooral gaat om niet slopen. Liefst ziet hij kantoren, maar ’een andere invulling zou kunnen’. Een combinatie van functies? Buurtbewoner (en ervaren taxateur) Oomkens: ‘Why not?’

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.