Premium

Ozb-aanslag voor inwoners BEL-gemeenten komt straks uit Huizen of Baarn

Ozb-aanslag voor inwoners BEL-gemeenten komt straks uit Huizen of Baarn
Eemnes

Aanslagen voor de onroerendezaakbelasting (ozb) krijgen huiseigenaren in Blaricum, Eemnes en Laren straks niet meer toegestuurd vanuit het BEL-kantoor, maar vanuit Huizen of Baarn. Dat blijkt uit antwoorden van een woordvoerster van de BEL-Combinatie op vragen van deze krant.

De ambtelijke organisatie BEL-Combinatie heeft al jaren problemen met taxeren van woningen in Blaricum, Eemnes en Laren en vervolgens met het opleggen en innen van de ozb. Een van de problemen was dat het ingehuurde taxatiebureau slecht presteerde. Van dat bureau, waarvan de woordvoerster de naam niet wil noemen, is eerder dit jaar afscheid genomen.

De directieraad van de BEL-Combinatie (de drie gemeentesecretarissen) brengt het liefst alle gemeentelijke belastingtaken per 1 januari 2022 onder bij één partner buiten de BEL-gemeenten. De directie heeft voorkeur voor de gemeente Huizen of de gemeente Baarn.

Uit stukken daarover die via de gemeenten Eemnes en Blaricum openbaar zijn geworden blijkt dat de BEL-Combinatie het terzijde geschoven taxatiebureau wilde vervangen door een bureau dat al werkt voor een van de beoogde nieuwe partners. Woordvoerders van Baarn en Huizen bevestigen desgevraagd dat deze gemeenten allebei gebruik maken van de diensten van bureau Tog Nederland. Eerder dit jaar heeft ook de BEL-Combnatie dit bureau uit Veenendaal in de arm genomen.

In 2014 en 2017 kreeg de BEL-Combinatie een tik op de vingers van de Waarderingskamer. Die controleert of gemeenten de Wet waardering onroerende zaken (WOZ) goed uitvoeren. In 2017 kon de BEL-Combinatie maar net voorkomen dat de Waarderingskamer dit werk zou overnemen van de gemeenten Blaricum, Eemnes en Laren - tegen betaling van kosten. Destijds werd met Huizen gepraat om te kijken of de belastingtaken voor Blaricum en Laren daar konden worden ondergebracht, terwijl het Zwolse bureau GBLT in beeld was om dat voor Eemnes te gaan doen. Dat blijkt uit de Jaarstukken 2017 van de BEL-Combinatie.

Raden beslissen

Inmiddels wil de BEL-directie de belastingtaken voor de drie gemeenten het liefst in hun geheel overhevelen naar ofwel Huizen ofwel Baarn. Het eindoordeel is aan de gemeenteraden. In elk geval in theorie is het dus nog mogelijk dat Blaricum en Laren uitwijken naar Huizen en Eemnes naar Baarn.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.