Politiek Plein in Weesp: gemeente geeft insprekers les over inspreken

Weesp

Een opmerkelijk initiatief in de gemeente Weesp: de serie Politiek Plein is op woensdagavond 16 oktober gewijd aan inspreken bij raads- en commissievergaderingen.

Belangstellenden krijgen vanaf 20.00 uur in de kantine van het stadskantoor een uiteenzetting over de regels en afspraken die gelden voor insprekers bij vergaderingen van de politiek. Een aantal insprekers deelt hun ervaringen met inspreken. Ook enkele gemeenteraadsleden vertellen hoe zij de inspraak ervaren. Tijdens een afrondend gesprek wordt nagegaan of er er verbeterpunten mogelijk zijn en welke conclusies er uit de avond getrokken kunnen worden.

Het Politiek Plein is een extra instrument voor de raad om de mening van inwoners te horen over voorstellen voor de raad. Het Politiek Plein biedt inwoners de mogelijkheid om vragen te stellen aan commissie- en raadsleden en in discussie te gaan over het betreffende onderwerp. Doorgaans gaat het over spraakmakende kwesties die verdieping behoeven.

Burgemeester Bas Jan van Bochove is voorzitter, leidt de avond in en spreekt na afloop een afsluitend woordje. De avond wordt geleid door de griffier van de gemeenteraad, Martin Engelshoven-Huls. De Weesper griffier houdt zich graag bezig met het betrekken van inwoners bij de politieke besluitvorming. Zo maakte hij zich anderhalf jaar geleden ook sterk voor de introductie van het halfuurtje ’spreken met de raad’, voorafgaand aan de commissievergadering Stads Ontwikkeling en Beheer.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.