Premium

Bijenhouders in Laren oogsten kilo’s vloeibaar goud op Gooise heide [video]

1/2
Laren

Geen druppel heidehoning was er vorig jaar door de aanhoudende droogte. Dit jaar is de opbrengst groter dan ooit. De imkers van de Vereniging tot Bevordering der Bijenteelt Laren-Blaricum draaien overuren om de ’koningin van de honing’ te oogsten. Een ochtendje honing slingeren in de schuur van Martin Zwanikken in Laren.

Traag drupt de stroperige substantie uit het kraantje van de grote zilverkleurige ton. Het lijkt wel vloeibaar goud wat in de gele emmer stroomt. „Heidehoning, prachtig hè”, zegt Martin Zwanikken enthousiast.

Met opgerolde mouwen en zijn haren flink in de war staat de SRV-man en hobby-imker uit Laren achter de honingcentrifuge. Hij hangt met zijn hele gewicht over het schuddende apparaat om het in bedwang te houden. „De koningin van de honing. De lastigste van allemaal. Bewerkelijk, maar de beste die er is. Een delicatesse, heerlijk. Smaakt echt heel afwijkend. Ik heb klanten die elke week een pot kopen.”

Bijenhouders in Laren oogsten kilo’s vloeibaar goud op Gooise heide [video]
Hobby-imker Martin Zwanikken (r) slingert de heidehoning in een centrifuge uit de houten ramen met honingraten.
© foto’s studio kastermans/leon dakkus

De opslagruimte van zijn bedrijf is tijdelijk omgetoverd tot een honingfabriekje. Leden van de Vereniging tot Bevordering der Bijenteelt Laren-Blaricum komen af en aan om de honing uit hun kasten te oogsten. Op deze zondagochtend is een ploeg van vijf man en vrouw sterk geconcentreerd in de weer met tientallen raten die boordevol honing zitten. Honing van de Gooise hei.

Zoet en zwaar

De vloer in de schuur plakt. De geur is overweldigend. Zoet en zwaar. Het is de geur die je ook op de hei ruikt als de planten volop in bloei staan, zegt Johan Calis (58). De beroepsimker („we hebben duizend volken voor bestuiving voor de productie van groentezaden en fruit in het hele land ) en voorzitter van de bijenvereniging heeft al kilo’s honing uit zijn kasten geoogst. „Ik ben nog wel even bezig”, lacht hij. „Zo’n 300 tot 400 kilo dit jaar.”

„Vorig jaar was de hei compleet verdroogd en leek zo goed als dood, het had zo’n tik gekregen. Dat wordt helemaal niks dit jaar, dacht ik. Maar de hei is weerbarstiger dan je zou denken. Toen ik half juli de bijen met klompjes stuifmeel aan hun pootjes terug zag komen van de hei wist ik dat het dit jaar toch goed zou komen met de zuivere heidehoning. In een keer rook ik de honing in de kasten binnenkomen. Die speciale zware zoete geur. Heerlijk. De bijen vliegen zo’n drie weken op de hei om de nectar op te halen. Daarna moet in de kasten het suikergehalte van veertig procent ingedikt worden tot honing met tachtig procent suiker. Dat is hard werken voor ze”, legt Calis uit.

Bijenhouders in Laren oogsten kilo’s vloeibaar goud op Gooise heide [video]
Johan Calis: ,,Perfecte heidehoning hangt in de pot.”

Luchtbelletjes

Hij pakt een glazen potje uit het rek. Draait het deksel eraf en keert de pot met honing zelfverzekerd op zijn kop. „Kijk, superhonig dit jaar. Goede heidehoning zit vol kleine luchtbelletjes en is zo dik dat hij in de pot blijf hangen. Deze is perfect. Onbewerkt en puur.” Ondertussen loopt Martin Zwanikken met een houten raam vol honing naar de kolbmachine (zie kader). Behendig ’trapt’ hij de honing vloeibaar en prepareert zo de ramen voor de honingslinger.

De vereniging van bijenhouders in Laren bestaat al 95 jaar. Het oogsten van de heidehoning is een jaarlijks hoogtepunt, tenminste áls er iets te oogsten valt. Volgens Calis is dat gemiddeld in drie van de vijf jaar het geval.

„We zijn heel blij met het beheer van de hei door het Goois Natuurreservaat. En ook blij dat ze Gooise imkers toestaat om kasten te plaatsen. Martin heeft er altijd drie bij Hoog Hoefloo op de Westerheide staan. Dat is een typisch Goois beeld. Bijenkasten op de hei is cultuurhistorie. Rond 1850 was imkerij in Nederland op een hoogtepunt. Bietsuiker was er toen nog niet. Reizende imkers beheerden op de hei in Laren toen 2000 tot 3000 bijenvolken van grote imkers uit het zuiden van het land’, weet Calis.

Bijenhouders in Laren oogsten kilo’s vloeibaar goud op Gooise heide [video]

Na een paar uur honing slingeren zit het erop voor Martin. Hij sluit weer een emmer vol vloeibaar goud. Tijd voor een warme douche en schone kleren.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.