Premium

Achterover leunen voor Schuberts muziek door Storioni Trio in MCO

Achterover leunen voor Schuberts muziek door Storioni Trio in MCO
Hilversum

De drie musici van het Storioni Trio vormen bijna 25 jaar een pianotrio, maar zijn beslist niet op elkaar uitgekeken. Het trio bereidt zich voor op een feestelijk jubileumjaar.

De Hilversumse pianist Bart van de Roer vindt samenspelen na al die jaren nog steeds erg leuk. „We organiseren van alles: tournees naar Korea en Polen, jubileumconcerten en maken speciale programma’s.? Het Storioni Trio bestaat naast Van de Roer uit de broers Wouter Vossen (viool) en Marc Vossen (cello). Zondagmiddag geven ze een concert in het MCO.

Van de Roer: „We zijn drie totaal verschillende persoonlijkheden, ieder met een heel open geest. We blijven elkaar verbazen met nieuwe invalshoeken. De pianotrio’s van de grote componisten hebben we natuurlijk uitgebreid verkend en uitgevoerd maar dat verdiept zich toch iedere keer weer.’’

,,We spelen ook veel met andere musici samen, dat is afwisselend en uitdagend en geeft nieuwe inzichten. Daarmee houden we ons spel fris. Naast het steeds weer herontdekken van de oude meesters zijn er hedendaagse componisten die werk voor ons schrijven. Momenteel werken we ook aan stukken voor pianotrio en orkest, een heel ander soort repertoire. Beethoven heeft voor die bezetting geschreven maar er zijn ook interessante stukken van andere componisten. Een leuk en spannend project is het uitvoeren en opnemen van het ’Triple-concerto’ van de Hongaarse componist Emánuel Moór (1863-1931) dat niet zo lang geleden herontdekt is. Het werd begin vorige eeuw vaak uitgevoerd maar is daarna vergeten. Ook de muziek was verdwenen, kort geleden werden de partijen opgespoord en samengevoegd.?

Een pianotrio heeft unieke klankmogelijkheden, vindt Van de Roer. „Onze instrumentencombinatie kan werken als een mini-orkest. Tegelijkertijd zijn er altijd solistische momenten, dan heb je als speler een heel andere rol. Als je zo lang samenspeelt heb je een eensgezinde manier van spelen en versmelten onze klanken als vanzelf. Je gaat je dan meer richten op de inhoud en de betekenis van de muziek, om het karakter en de gevoelens van de muziek over te brengen op de luisteraars.?

„In het MCO spelen we het ’Pianotrio opus 44’ van Beethoven, een kort variatiewerk. Het is leuk om te horen wat een grote componist allemaal kan met een eenvoudig thema. Daarna Schuberts ’Pianotrio no.1 in Bes’. Dat is het bekendste en meest geliefde pianotrio, zangerig en melancholisch. Eigenlijk alles wat mensen mooi vinden aan Schubert zit erin. Je kunt achteroverleunen om het lange verhaal van Schubert te ondergaan.?

Storioni Trio, zondag 13 oktober, 16.00 uur, MCO-gebouw, Heuvellaan 33 Hilversum. www.mco.nl.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.