Openbaar Ministerie eist acht jaar cel tegen Hilversumse jihadist

Openbaar Ministerie eist acht jaar cel tegen Hilversumse jihadist
Hilversum

Tegen de Hilversumse Jihadist Jeroen van D. is dinsdag in de rechtbank in Rotterdam acht jaar gevangenisstraf geëist. Volgens de officier van justitie heeft Van D. vijf jaar geleden in Syrië met een terreurgroep deelgenomen aan de strijd tegen Assad. Van D. zou zelfs in een tank hebben gereden.

De geboren Hilversummer was niet op de zitting. Ook zijn advocaat was er niet. Volgens het OM proberen de familie en de advocaat deze rechtszaak zoveel mogelijk tegen te werken.

Toch ziet het OM voldoende bewijs. Het bewijs bestaat onder meer uit een filmpje en foto's waarop Van D. te zien is in een gevechtsuniform. Hij vertelt in een chatgesprek dat hij in een tank heeft gereden.

Het OM heeft bij de ouders van de verdachte en zijn vriendin telefoons in beslag genomen. Op de telefoons is veel communicatie met de Syrië- reiziger. Hij vertelt aan zijn ex dat hij in Syrië is om haar zusters te beschermen tegen de soldaten.

Uit die gesprekken wordt duidelijk dat Van D. weet dat hij fout zit en dat hij het risico loopt dat hij in Nederland de gevangenis in moet.

Van D. was 12 jaar oud toen hij zich bekeerde tot de islam. Volgens zijn moeder heeft Van D. last van psychische problemen. Maar het OM vindt het angstaanjagend wat er in Syrië is gebeurd. Het toegenomen terrorisme is volgens het OM veroorzaakt door de strijd in Syrië.

De uitspraak is op 22 oktober.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.