Premium

Hoofdklasse (zaterdag): Oerdegelijk Eemdijk laat ook tegen Staphorst geen muisje door de defensie en boekt derde zege op rij

Hoofdklasse (zaterdag): Oerdegelijk Eemdijk laat ook tegen Staphorst geen muisje door de defensie en boekt derde zege op rij
Bas Buimer besliste uiteindelijk het duel met Staphorst door vanaf de stip de 2-0 te maken.
© Foto Studio Kastermans
Bunschoten

Eemdijk lijkt na drie zeges op de juiste speelwijze rij in de hoofdklasse B te hebben gevonden. Na Flevo Boys en ACV wist ook Staphorst geen bres in de ’Diekse’ defensie te slaan: 2-0.

Mede verantwoordelijk voor de defensie zekerheid achterin bij Eemdijk is Klaas de Graaf. De centrale verdediger viel in de eerste weken van de competitie buiten de boot, maar revancheerde zich in Assen, tegen ACV - ,,Ik heb daar denk ik wel dertig ballen weggekopt” - en nu dus op sportpark De Vinken. ,,In het begin van het seizoen ging het wel eens door mijn hoofd heen waarom ik eigenlijk door ben gegaan en had ik het idee dat ik beter kon stoppen, maar de trainer heeft altijd open kaart gespeeld en gezegd dat hij een plek voor mij in gedachte had. Op het moment dat het kon, heeft hij dat waargemaakt.”

Willem Romp was vol lof over zijn routinier. ,,Als je het hebt over de juiste mentaliteit, is Klaas daar het voorbeeld van. Ik heb hem zelf gesmeekt om hier te blijven, maar ben het seizoen gestart met Jan Pieter Hartog en Jordie Huijgen. Nu heb ik hem hard nodig en hij groeit steeds meer naar zijn oude niveau toe. Zijn zelfvertrouwen neemt ook toe. Dat is fijn om te zien, want het stuit mij nog altijd tegen de borst dat ik iemand die er altijd is - een vriendelijk persoon en gewoon een heel fijn mens - in het begin niet heb gebruikt. Nu beloont hij zichzelf en ons in ieder geval.”

Prompt maakte De Graaf ook nog zijn eerste competitietreffer voor Eemdijk in pakweg twee seizoenen tijd. Zelden zal een doelpuntenmaker zo verschrikt om zich heen hebben gekeken zoals de mandekker dat deed. ,,Ik zag de bal aankomen en wist gelijk dat ik hem vol op de pantoffel moest nemen. Op het moment dat ik hem raakte, wist ik al dat ’ie erin ging. Ik was er superblij mee, maar had geen idee hoe ik moest juichen”, is De Graaf eerlijk. ,,Op de dinsdag- en donderdagtraining heb ik hem ook wel eens over de ballenvanger geschoten en er genoeg opgehaald. Dat had nu ook kunnen gebeuren, dan moesten we weer op zoek naar de wedstrijdbal, maar deze viel perfect in de hoek”, klonk de verdediger gelukzalig.

Staphorst wist zich geen weg te voetballen door de hechte 5-3-2-opstelling van Eemdijk. Romp lijkt met drie opeenvolgende zeges ook geen enkele reden te hebben om iets te wijzigen de komende tijd. ,,Dit systeem is uit nood geboren, maar ik zou wel gek zijn als ik dit ga aanpassen. Dat is misschien een hard gelag voor de spelers die we op het moment missen, maar zij zullen gewoon achteraan aan moeten sluiten.”

De trainer is trots op de prestaties van zijn elftal tegen ’ploegen die meedoen om een plek in de topvier’, maar toonde zich ook nog kritisch. ,,We moeten aanvallend nog wel wat stappen maken, maar dat heeft tijd nodig. Het seizoen in de derde divisie heeft er best wel ingehakt en we hebben ook aardig wat nieuwe spelers. Maar voor het moment ben ik tevreden, ik denk dat we op de goede weg zijn.”

Die weg bewandelt De Graaf ook weer. De 31-jarige mandekker liep met een grijns van oor tot oor over De Vinken. ,,Mijn ouders waren te laat omdat ze moesten wachten op de spelerspassen. Ze hebben daardoor mijn doelpunt gemist, maar gelukkig worden er beelden gemaakt van de wedstrijden.’’ Lachend: ,,Ik denk dat ik die goal nog wel een keer of vijf ga terugkijken.”

Eemdijk: Van den Bor; Beukers, Huijgen, Hartog, K. de Graaf, Van Belzen; Van Gulik (46. Jaap de Graaf), Goossensen (67. El Hamdi), Van Dalen; Selimi, Buimer (84. Jan de Graaf).

Meer nieuws uit Sport Regionaal