Premium

Kunst uit de automaat

Kunst uit de automaat
De conceptstore kreeg bezoek van twee bevriende oud-klasgenoten, allebei op dezelfde dag jarig. Om beurten trokken ze pakjes.

Waar kun je sigarettenautomaten nog meer voor gebruiken?

Voor kunst! Bij ’Pakje Kunst’ vullen ze ouderwetse automaten met doosjes kunst ter grootte van een sigarettenpakje. Voor vier euro trek je zo’n doosje met een schilderijtje, 3D-werkje, fotootje of recyclekunst. Een leuk cadeautje of extraatje bij een wijntje of bloemetje. In Conceptstore Het Hoofdkantoor in Bussum staat vanaf begin augustus zo’n kunstautomaat. Op zaterdag 5 oktober om 15.00 uur opent burgemeester Han ter Heegde de verrassingsautomaat officieel, maar onofficieel zijn de eerste honderd kunstdoosjes al getrokken.

Het initiatief is niet nieuw: door heel Nederland staan er al 45 Pakje Kunst- automaten. Oprichter Ro-Nalt Schrauwen, beeldend kunstenaar uit Tilburg, liet zich inspireren door de Duitse ’Kunstautomat’ en plaatste in 2016 de eerste in zijn stad. Grafisch ontwerpster Anthèl Reinders zag zo’n apparaat in Deventer en was gelijk enthousiast: „En in onze regio was er nog niks.” Ze werd regiomanager en ’adopteerde’ een voormalige sigarettenautomaat. Wat ze er wijzer van wordt? „Financieel niks’, lacht ze. „Maar het is een mooie laagdrempelige manier om kunstenaars onder de aandacht brengen.”

Angèle Duijnstee, eigenaresse van Conceptstore Het Hoofdkantoor, reageerde gelijk enthousiast toen Reinders vroeg of ze de automaat in haar winkel mocht plaatsen. De winkel met onder andere designlampen, meubels, lifestyle en originele cadeautjes past prima bij Pakje Kunst. „De winkel trekt het juiste publiek voor kunst”, weet Reinders. „Boekhandels doen het goed, theaters slecht, dan kom je voor iets anders.” Kennis die ze verkreeg via oprichter Schrauwen, want het concept is goed uitgewerkt en doordacht. Zo werken ze met machines van het merk Bitri: donkerbruin fineerhout, veel glas en metaal en acht schuiflades die je met een flinke ruk moet opentrekken voor een pakje kunst. De pakjes wit met zwart letters ’Pakje Kunst’ en achterop de waarschuwing ’Pas op! Kunst kan verrassen, verwarren, ontroeren, irriteren, et cetera. Om haar ten volle te bevatten heeft kunst een incubatietijd’. In alle pakjes, er passen maximaal honderdtwintig in, een uniek kunstwerkje en een ’bijsluiter’ van de kunstenaar: een korte biografie, foto, website adres en facebookpagina. Het maakt het verrassingscadeau nog persoonlijker.

Reinders benaderde zelf de Gooise kunstenaars voor het project, twintig in totaal. „Vooral om te zorgen dat er veel variatie is. Plat en 3D-werk, van metaal, plastic, fotowerk, abstracte en figuratieve schilderijtjes op doek of karton.” Alle deelnemers leverden twintig verschillende werkjes aan. Series mocht wel, maar niet twee dezelfde, dus zijn er vierhonderd exclusieve kunststukjes gemaakt. Verder is er een heuse ballotage. „Een kunstenaar moet wel actief zijn en zijn website up-to-date hebben”, legt ze uit.

Bijsluiter

En wat kun je verwachten in een Bussums kunstdoosje? Sieradenontwerpster Nathalie Hoogeveen vulde haar pakjes onder andere met handjes aan een ketting en met bloemetjes beschilderde porseleinen oortjes. Beide zonder sieraden. ’Kom langs voor een mooi sieraad’, schrijft ze in de bijsluiter. Bas Holzhaus maakte metalen bloemen van gerecyclede objecten, Reinders mini-afdrukken van haar ’Identity art’ in antieke lijstjes. „Het zijn miniatuurtjes van wat je normaal maakt, een proeve van je kunst.”

„Voor de kopers zijn het net ’verrassingseieren’, (eieren van chocolade met een speelgoedje erin voor kinderen, red). „Je hebt er eentje getrokken en dan wil je nog een, nog een Holzhaus of Reinders, of juist een Hoogeveen. Of mensen gaan onderling ruilen”, vertelt de regiomanager. Het zijn mooie cadeautjes voor jezelf of een ander. Of om elkaar te geven, zo bleek pas. De conceptstore kreeg bezoek van twee bevriende oud-klasgenoten, allebei op dezelfde dag jarig. De één woont inmiddels in Texel, de ander in Brabant. Ze hadden gehoord van Pakje Kunst en gegoogeld waar die automaten stonden. Ze kwamen in Bussum uit. „Met allebei tien twee euromunten op zak waren ze binnengelopen en trokken ze om de beurt een Pakje Kunst voor elkaar, met een kopje koffie erbij. Ze hebben hier meer dan een uur samen gezeten.”

Deelnemende kunstenaars: Hans Almekinders, Arendina Borreman, Lyndsay Bekouw, Marjan Derksen, Yasmine Enneking, Nathalie Hoogeveen, Barbara Houwers, Bas Holzhaus, Marieke de Jong, Marion Kenter, Guus van Lamoen, Ernest Laeven, Marleen Leysen, Pietra Piet, Anthel Reijnders, Carla Rump, Tineke Smith, Gonnie Tijs, Ilse Valkenburg, Valentijn Zwanikken.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.