Premium

Alsnog eendracht in Eemnes over plek voor opwekking van groene energie

Alsnog eendracht in Eemnes over plek voor opwekking van groene energie
Ten zuidenvan knooppunt Eemnes en ten westen van de A27 zal worden gezocht naar plek voor de opwekking van duurzame energie.
© Foto Caspar Huurdeman
Eemnes

Eindelijk is de Eemnesser politiek het eens: voor de opwekking van groene energie zal worden gekeken naar het gebied ten westen van snelweg A27 en ten zuiden van de A1.

Dat was maandagavond de uitkomst van een debat daarover in de gemeenteraad. Het begon met een motie van D66. Daarin werd het wenselijk genoemd ten westen van de A27 en ten zuiden van knooppunt Eemnes een plek te vinden voor een fabriekje voor geothermie (aardwarmte) of, als dat niet kan, 5 tot 7 hectare zonnepanelen. Indiener Niels Rood zei dat dit ’volgens mij ook het standpunt van het college’ is.

Coalitiepartijen PvdA en DorpsBelang (DB) wilden er toch niet aan. Marcus van den Brink (PvdA) wierp tegen dat het een kwestie is van wachten omdat de gemeente afhankelijk is van initiatieven van particuliere grondbezitters. Jan de Zeeuw (DB) wil wachten op de eerstvolgende nota van het college over deze problematiek. Wel stelde hij dat ’wij (raad en college, red.) naar dezelfde zoekgebieden kijken, al staat het niet op papier’.

René van Schaik (CDA) wilde de motie vanwege praktische kwesties anders geformuleerd zien, terwijl Emil Schade (VVD) de motie overbodig noemde gezien wat wethouder Sven Lankreijer eerder heeft gezegd over zoekgebieden voor groene energie.

De wethouder zelf verklaarde dat hij ’over de motie enthousiaster was dan een groot deel van de raad’. Hij stelde dat ’we het wel eens zijn waar het zoekgebied ligt’ en dat hij ’met grondeigenaren wil gaan praten’. Voor Rood was die eensgezindheid voldoende om zijn motie in te trekken.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.