Organisatie hoopt op hoge opkomst: ’Klimaatmars verdient route door centrum van Den Haag’

Jongeren tijdens een klimaatmars begin dit jaar.

Jongeren tijdens een klimaatmars begin dit jaar.© Foto ANP

Annet van Aarsen
Den Haag

Afval scheiden, minder met de auto en minder vlees eten? Allemaal prima stappen die mensen zelf kunnen zetten, zegt Liset Meddens van Fossielvrij Nederland. „Maar daar houdt het niet mee op. Het is hoog tijd dat politiek en grote bedrijven hun verantwoordelijkheid nemen in de klimaatcrisis.”

Ze roept volwassenen op om - net als veel jongeren die vrijdag actie voeren - het werk te laten liggen en naar Den Haag te komen voor de grote Nederlandse Klimaatstaking. ,,Kom en laat van je horen.’’ De tocht gaat door het centrum van de stad, langs de Tweede Kamer, zegt ze stellig.

Daarover heeft de organisatie van de Klimaatstaking een geschil met de Haagse burgemeester Pauline Krikke. Die liet weten dat ze een mars door het centrum van haar stad wil verbieden. Ze schrijft ’voorlopig van oordeel’ te zijn dat de demonstratie niet langs het Tweede Kamergebouw en het stadhuis mag lopen omdat er dan ’een te groot risico op vermenging van demonstranten met winkelend publiek, toeristen en overige omstanders’ is. Deze situatie vormt volgens de Haagse burgemeester een risico op ’wanordelijkheden’.

,,Bizar’’, vindt Meddens. ,,Natuurlijk willen we niet een achteraf route tussen Den Haag en Scheveningen lopen. We willen midden in de stad zijn, zichtbaar maken wat onze zorgen zijn. Ook aan de politiek. Krikke beroept zich op wanordelijkheid, terwijl wij gewoon rustig door de stad willen lopen. Dat ging bij eerdere klimaatprotesten ook zonder problemen.’’

Ze gaat ervan uit dat Krikke niet blijft vasthouden aan haar idee, vooral ook omdat de klimaatdemonstranten een meerderheid van de Haagse gemeenteraad mee hebben. Zo niet, dan spant de organisatie - naast Fossielvrij NL telt die onder meer Fridays For Future Nederland, Earth Strike Nederland, Code Rood en Teachers for Climate NL - een kort geding aan.

Ook de Amsterdamse activiste Jesse van Schaik (14), die deze week samen Lola (15), Linda (18), Dana (17) en Ianthe (16) van Wageningen naar Den Haag loopt, laat zich vrijdag het liefst bij de Tweede Kamer horen. ,,Natuurlijk kunnen we zelf van alles doen of juist niet meer doen. Maar dat is niet genoeg. Het is nu echt tijd voor grote maatregelen. De politiek moet over de brug komen. Dus kom allemaal naar Den Haag. Maak zelf een mooi bord met een boodschap. Wees niet bang, angst verlamt. Kijk vrijdag om je heen en wees trots. Ik weet uit ervaring: het geeft heel veel kracht om je zorgen over het klimaat kenbaar te maken.’’

Van Schaik was zelf nog baby toen ze met haar ouders meeging op demonstraties. Het afgelopen jaar deed ze twee keer mee aan klimaatstakingen in Den Haag en begon ze in Amsterdam zelf haar eigen groep. Tijdens de lange klimaatmars van Wageningen naar Den Haag - gemiddeld 20 kilometer per dag - spreekt ze met veel mensen. ,,Er lopen elke dag ook veel mensen met ons mee. Het leeft steeds meer’’, zegt ze. ,,Maar we spreken ook mensen die niet in de klimaatcrisis geloven. Wat ik dan zeg? Er zijn genoeg feiten, dit is een probleem van iedereen.’’

De Klimaatstaking begint vrijdag om 13 uur bij de Koekamp, vlak bij Den Haag Centraal. De demonstratie is onderdeel van een internationale actieweek. Afgelopen vrijdag liepen er wereldwijd al honderdduizenden mensen mee met tientallen protestmarsen. Zie: klimaatstaking.nl.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.