Premium

Koninklijke eer voor Stichting Kindertuinen Bussum: Wat begon als ’verheffingsideaal’ heeft nu een erepenning

Koninklijke eer voor Stichting Kindertuinen Bussum: Wat begon als ’verheffingsideaal’ heeft nu een erepenning
Proosten op de Koninklijke erepenning voor de Kindertuinen in Bussum.
© foto STUDIO KASTERMANS/DANIELLE VAN COEVORDEN
Bussum

De Stichting Kindertuinen in Bussum heeft een Koninklijke Erepenning gekregen. Een bijzonder teken van respect en waardering van de koning.

Hoewel de onderscheiding niet als een volkomen verrassing kwam - de vereniging heeft het ereteken zelf aan moeten vragen - is het nooit een zekerheid dat zo’n erepenning daadwerkelijk wordt toegekend. Tijdens de jaarlijkse pompoenendag maakte burgemeester Han ter Heegde van Gooise Meren aan die onzekerheid een eind. Hij overhandigde de erepenning aan het bestuur van de kindertuinen.

De erepenning is een erkenning voor het unieke werk van de Stichting Kindertuinen. De organisatie viert dit jaar haar eeuwfeest. Al honderd jaar draait deze club louter op vrijwilligers. Voor de aanvraag van de erepenning dook Anneke Bos de archieven in. Zij ontdekte dat de tuintjes in de jaren twintig van de vorige eeuw zijn begonnen vanuit een ’idealistisch verheffingsideaal’. Notabelen bedachten dat ’tuintjes kinderen tot betere mensen zouden maken’ en huurden van de gemeente Bussum een terrein aan de Hooftlaan.

Opvallend vond Bos dat de geschiedenis van de kindertuinen in Bussum bijna naadloos past op de maatschappelijke ontwikkelingen. Zo was het tijdens de oorlog overal armoe en dus ook op de tuintjes. Terwijl in de jaren vijftig toen Nederland bruiste van energie ook de tuintjes weer opbloeiden. Overigens waren de tuintjes toen al verhuisd van de Hooftlaan naar de Huizerweg, tussen waar nu de Bisonstraat en de Wisentstraat zijn en de gemeentewerf.

In de vrije jaren zestig en zeventig werd ook de sfeer op de kindertuinen minder strikt en streng, gezelliger en kwamen de kinderen centraler te staan. De grootste crisis - na de oorlog - van de Bussumse tuintjes was eind jaren zeventig. Er ontstond onenigheid over het beleid, waardoor de tuintjes bijna werden opgeheven. Dankzij ingrijpen door de toenmalige wethouder Witteveen zijn de tuintjes toen behouden.

In de jaren tachtig en negentig kwam er overal aandacht voor de keerzijde van de welvaartstaat en kwam ’het milieu’ volop in de belangstelling te staan. De afgelopen twintig jaar kwam er overal veel aandacht voor gezondheid, voor eerlijke producten, voor gifvrije groenten, lokaal geproduceerd voedsel en natuurlijk duurzaamheid.

Maar welke turbulente maatschappelijke ontwikkelingen er ook waren, de beleving van de kinderen is nooit wezenlijk veranderd. En zelfs het ’verheffingsideaal’ is in de kern nog wel aanwezig, of misschien zelfs tegenwoordig meer dan vroeger. ’Sommige kinderen kennen eten tegenwoordig eigenlijk alleen nog maar uit de supermarkt’, aldus Bos. In de kindertuinen leren ze weer waar het vandaan komt, wat de bron is: ’grond, zaad, zon, water, mest en arbeid en als gereedschap je handen, de hark, de schep en de schoffel’, zoals Bos het omschrijft.

De Koninklijke Erepenning is nu een bijzondere erkenning, voor een bijzondere plek in Bussum.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.