Na-oorlogse ’Trulli-villa’ in Huizen behoed voor sloop

‘Bijzondere architectuur, van een lokale architect, in de jaren ’60-stijl.’
© Foto: gemeente Huizen
Huizen

Boslaan 7 in Huizen. Hier staat alles behalve een doorsnee huis. Dat vindt de monumentencommissie van de gemeente Huizen ook.

Daarom adviseert ze nu het college van b en w om het huis aan te wijzen als gemeentelijk monument, en zo te behoeden voor mogelijke sloop. Het is voor het eerst dat in Huizen een naoorlogs pand een monumentale status krijgt. Het huis in de wijk Sijsjesberg werd in de jaren ’60 ontworpen door Gé van der Pol (1928-2016). Deze architect, bekend om zijn bijzondere villa’s en landhuizen, liet zich inspireren tijdens een vakantie in Zuid-Italië. Hier stuitte hij op de Trulli; dit zijn witte huisjes met een puntdak die tegenwoordig zijn terug te vinden op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Het ontwerp van Van der Pol aan de Boslaan bestaat uit drie ronde kamers, elk afgedekt met een kegelvormig dak. Hier is een rechthoekig gebouw als het ware in ’ingeschoven’.

Binnentuin

Dit deel is direct ook de verbindende factor. ’Opvallend zijn de bescheiden vensters aan de straatzijde en de grote ramen en schuifdeuren naar de besloten binnentuin’ zo omschrijft de gemeente het pand. ’De woning is na de bouw vergroot, maar wel in dezelfde stijl als die van Van der Pol’.

Het is Erfgoedvereniging Heemschut die zich sterk heeft gemaakt voor het beschermen van Boslaan 7. Aanleiding voor de actie was een advertentie op Funda (de villa staat hierop te koop voor 899.000 euro), vertelde beleidsmedewerker Christian Pfeiffer eerder aan deze krant: „Wat ons triggerde was, dat de locatie ook als bouwgrond wordt aangeprezen. Dat impliceert sloop. Dat kan omdat de villa niet beschermd is.”

Nadat de gemeente door Heemschut op de bijzondere villa aan Boslaan 7 was gewezen, is een gemeentelijk onderzoek ingesteld. De monumentencommissie concludeert dus nu dat er sprake is van ’bijzondere architectuur, van een lokale architect, in de jaren ’60-stijl. Verder zijn de gaafheid en de zeldzaamheid redenen om het gebouw te behouden.’

Monumenten

Wanneer er geen bezwaar binnenkomt op het collegebesluit, kan het pand definitief worden toegevoegd aan de lijst van gemeentelijke monumenten in Huizen. Hier staan er al 168 op. Verder op de lijst: 40 rijksmonumenten en 1 provinciaal monument, alle van voor de Tweede Wereldoorlog.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.