Branden beter simuleren op oefenvliegtuig Schiphol [video]

Brand in de motor en bij de vleugel.
© foto frans van den berg
Schiphol

Een brand in een vliegtuig kan desastreus aflopen, zoals begin dit jaar in Moskou waar 41 mensen om het leven kwamen. Dus moet de brandweer op Schiphol niet alleen dag en nacht paraat staan, maar ook veel oefenen. Het oefenvliegtuig is nu aangepast aan de laatste ontwikkelingen in de luchtvaart.

Wie wel eens over de A5 langs Schiphol rijdt, zal het vast wel eens gezien hebben: een vliegtuig dat in de brand staat. Een enkeling belt 112, maar de meeste bestuurders weten inmiddels dat daar het oefenvliegtuig van de brandweer van Schiphol staat. Sinds 2002 is daar dagelijks geoefend, door de eigen brandweerlieden en korpsen uit binnen- en buitenland.

Bij de laatste inspectie bleek dat een van de twee vleugels te lijden had onder die vele branden. Er is nu een nieuwe vleugel gemaakt. Niet meer van de achterhaalde Boeing 747, maar van een Airbus A380. Met ook een grotere motor. De andere vleugel is lager en heeft een kleinere motor zoals op de Boeing 737 zit.

Er zijn meer aanpassingen aan het toestel gedaan, zodat nu nog realistischer kan worden geoefend. Alex Hagenbeek, officier opleiding en training: ,,We kunnen iedere situatie nu nabootsen. Rook in de motor of het landingsgestel, brand binnen in het vliegtuig of bij de vleugel. Het gaat er om dat de manschappen nooit weten hoe de oefening gaat verlopen. In het echt is ook geen brand hetzelfde.’’

Drie minuten

Dat laatste laat hij op de oefenplaats zien. Bij de motor begint het te roken. De piloten merken dat ook op en waarschuwen de brandweer. Die moet binnen drie minuten ter plaatse zijn. Daarom zijn er pal naast de startbanen maar liefst drie kazernes waar de crashtenders staan. Wanneer die arriveren slaan de vlammen al uit de motor. Nog voordat de eerste van de drie wagens tot stilstand komt, worden de eerste waterstralen op de motor gericht. Al snel lijkt het vuur uit te zijn. De brandweerlieden rollen de slangen uit en gaan nablussen. Dan laait het vuur weer opeens op. In dit geval wordt overigens met water geblust. Bij een echte brand worden schuim en poeder ingezet. Dat alleen in het buitenland worden geoefend.

Meer nieuws uit Amsterdam

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.