Premium

Blaricum lijnt honden en hun baasjes aan; Raadsfracties eensgezind over uitgangspunten hondenbeleid

Blaricum lijnt honden en hun baasjes aan; Raadsfracties eensgezind over uitgangspunten hondenbeleid
Blaricum

Wee de hondenbezitter die binnenkort zijn hond los laten lopen binnen de bebouwde kom van Blaricum of die het dier aangelijnd uitlaat zonder zichtbaar poepzakjes bij zich te hebben. Wordt hij betrapt, dan wacht hem geheid een prent.

Dat is de consequentie van het nieuwe hondenbeleid dat de gemeente Blaricum binnenkort introduceert. De uitgangspunten van dat beleid konden deze week tijdens een rondetafelgesprek van de raad rekenen op de unanieme steun van alle fractie. Volgende week, tijdens de gemeenteraadsvergadering, hoeft er alleen nog maar een klap op te worden gegeven.

Vervolgens is het aan het college om de puntjes op de i te zetten. Zo moet nog worden bepaald waar er binnen de bebouwde kom goed herkenbare losloopgebieden komen en wordt overlegd met het GNR en de Agrarische Stichting Blaricum over de afstemming van dat nieuwe beleid. Daarvoor denkt het college tot eind van dit jaar nodig te hebben en dan kan de gemeenteraad er definitief mee instemmen.

De uitgangspunten van het beleid zijn geformuleerd na een uitvoerige consultatie van de bevolking. Om ergernis nummer één, hondenpoep op straat, te voorkomen gaat Blaricum werken met een opruimplicht. Omdat het lastig is voor controlerende boa’s om een poepende hond op heterdaad te betrappen, worden de baasjes verplicht composteerbare poepzakjes zichtbaar bij zich te dragen. Die baasjes krijgen daarbij wel een kleine handreiking van de gemeente. Er worden meer depodogbakken geplaatst waarbij ook zakjes worden aangeboden. De gevulde zakjes mogen in alle gemeentelijke afvalbakken worden weggegooid.

Kinderspeelplaatsen, zandbakken en speelweiden zijn straks verboden gebied voor honden. Behalve in speciaal aangewezen losloopgebieden mogen honden nergens in de bebouwde kom nog loslopen op wegen (inclusief voetpaden en bermen). Buiten de bebouwde kom geldt die aanlijnplicht niet, tenzij de grondeigenaar anders heeft bepaald. Op het Stichtse Strandje zijn de viervoeters tijdens het strandseizoen (1 mei- 1 oktober) alleen tussen 19.00 en 10.00 uur welkom.

Voordat het nieuwe beleid van kracht wordt krijgen alle inwoners een hondenkaart in de bus, waarop de nieuwe regels en de losloopgebieden staan aangegeven. Borden op straat gaan die regels extra onderstrepen.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.