Premium

Ruim baan voor de klarinet

Ruim baan voor de klarinet
Arjan Woudenberg.
© Foto Hans van der Woerd

Voor concerten klassieke muziek hoeven de inwoners van Nederhorst den Berg al lang niet meer naar de ’grote stad’.

Naast de concertserie in het Jagthuis is er al ruim tien jaar een uitstekende kamermuziekserie in de Willibrordkerk. Ook deze concerten bieden kwaliteit voor een kleine prijs, waarbij vaak musici optreden die zelf in het dorp wonen. Altvioliste Francien Schatborn is programmeur van de serie, samen met cellist Fred Pot.

„Ik probeer veel afwisseling in de serie te brengen, met blazers, strijkers of piano”, vertelt Schatborn. „Een poosje geleden werd me gevraagd om een concert te programmeren met klarinet. Er is prachtig repertoire voor klarinet en strijkers, daarom hebben we Arjan Woudenberg gevraagd om mee te doen met ons ensemble, het Amarone Ensemble. Arjan is een geweldig goede klarinettist met wie ik al eerder samen heb gespeeld, dat was een mooie ervaring. Hij heeft net een dochtertje gekregen, misschien gaat hij daar zelfs nog mooier door spelen. Het Amarone Ensemble bestaat voor dit concert naast Fred Pot en mijzelf uit Nadia Wijzenbeek en Floor le Coultre (viool).”

Op het programma staan het ’Strijktrio in Bes’ (D471) van Schubert en het ’Intermezzo voor strijktrio’ van Kodály, gevolgd door twee klarinetkwintetten van Mozart en Brahms.

Schatborn: „De twee strijktrio’s zijn korte, toegankelijke werken. Het Schubert-trio is heel geschikt om mee te beginnen, bondig en vrolijk, het ’Intermezzo’ van Kodály is een interessant werk met een echt Hongaars karakter. De twee klarinetkwintetten vormen hoogtepunten van het klarinetrepertoire. Ze worden slechts zelden in één programma uitgevoerd omdat ze zulke hoge eisen stellen aan de klarinettist.”

Fijne sfeer

Arjan Woudenberg vindt deze klarinetkwintetten van een haast ongekende schoonheid. Zowel Mozart als Brahms schreven deze stukken tegen het einde van hun leven toen ze geïnspireerd werden door een virtuoze klarinettist.

Volgens Woudenberg heeft Brahms goed naar Mozart geluisterd, de vorm van beide stukken komt overeen. Vooral bij Brahms is de klarinetpartij zeer verweven met de strijkers.

Schatborn verheugt zich op het concert. „Het publiek in de Willibrordkerk is altijd heel aandachtig, er heerst een fijne sfeer. Je krijgt echt een gevoel van saamhorigheid.”

„Muziek verandert altijd als je speelt voor publiek. De wisselwerking met de toehoorders maakt dat je zo’n stuk met ’nieuwe oren’ hoort . Het is een genot om deze stukken laten horen aan de mensen, die voor een groot deel mijn dorpsgenoten zijn.”

Amarone Ensemble, zaterdag 21 september, 20.15 uur, Willibrordkerk, Kerkstraat 30-32, Nederhorst den Berg.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.