Premium

Analyse: Grootste vijand van wethouder Jaeger woensdagavond is misschien wel Jaeger zelf

Analyse: Grootste vijand van wethouder Jaeger woensdagavond is misschien wel Jaeger zelf
Wimar Jaeger op de televisietoren.
© archieffoto studio kastermans
Hilversum

Woensdagavond is dan toch eindelijk de langverwachte grande finale van de Zaak-Wimar Jaeger, met uiteraard als centrale vraag: blijft ’ie wel of blijft ’ie niet. Een deel van Hilversum heeft zijn oordeel al klaar en het schavot opgebouwd, maar of er daadwerkelijk koppen gaan rollen, is aan de gemeenteraad.

Lees ook: Veel publiek verwacht: groot scherm voor deel toeschouwers debat wethouder Jaeger

Jaeger raakte in opspraak vanwege ongemelde bijbaantjes en de dubbelrol als subsidieverstrekkende wethouder en subsidieontvangende bestuurder.

Er werden meldingen gedaan die aanleiding waren voor een onafhankelijk onderzoek, en uit dat onderzoek kwam vervolgens de conclusie dat de man best wat te verwijten valt maar niet dat hij daarbij kwade intenties had.

Mooi dilemma voor de gemeenteraad: wat telt zwaarder? In Jaegers nadeel: het is niet voor het eerst dat hij een integriteitsonderzoek aan zijn broek heeft.

Grote vraag is nu vooral: hoe stelt Jaeger zich vanavond op? Met een deemoedig ’Sorry, ik heb dingen niet goed ingeschat, heb er van geleerd, het zal niet meer gebeuren’ lijkt er geen vuiltje aan de lucht voor de D66-wethouder. Er zal gemopperd worden, er wordt ’foei’ geroepen, een symbolische motie van treurnis wellicht, maar daar blijft het dan vermoedelijk wel bij.

Eén probleem: deemoedig sorry zeggen lijkt niet iets wat de wethouder van nature goed af gaat. Jaeger is trots, overtuigd van zijn eigen gelijk, diep gekrenkt door de aantijgingen.

De kans bestaat dat hij woensdagavond verbaal om zich heen gaat meppen en vol voor de aanval kiest. En juist dat kan ervoor zorgen dat hij de raad tegen zich in het harnas jaagt. Het grootste gevaar voor Jaeger woensdagavond is Jaeger zelf.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.