Premium

Commentaar: Beste strafrechtadvocaten van ons land moeten zich opwerpen Wiersums plek in te nemen

Commentaar: Beste strafrechtadvocaten van ons land moeten zich opwerpen Wiersums plek in te nemen
Bij een schietpartij aan de Imstenrade in Buitenveldert is advocaat Derk Wiersum doodgeschoten.
© ANP/Michel van Bergen

Met de liquidatie van Derk Wiersum, de advocaat van kroongetuige Nabil B., heeft de geweldspiraal in het Nederlandse drugsmilieu een nieuw weerzinwekkend niveau bereikt.

Nederlands meest gezochte misdadiger Ridouan Taghi wordt met een reeks liquidaties in verband gebracht en ook direct na de fatale schoten in Buitenveldert woensdag viel zijn naam.

De bende van T. lijkt nietsontziend te opereren en het bloedspoor dat zij door de samenleving trekt geeft het signaal af van wraak, waarschuwing en willekeur. Waarmee het bijna raakt aan terreur. Immers, directe betrokkenheid van liquidatieslachtoffers bij de criminaliteit speelt niet altijd een rol. Als je omstander bent, familie of per ongeluk op een beoogd doelwit lijkt, je leven is niets meer waard.

Om syndicaten als dat van T. te weerhouden de maatschappij dergelijke boodschappen van angst te brengen, is meer nodig dan in een gebruikelijke reflex politiek, politie en justitie tot actie manen. Ook andere delen van de samenleving past het, zich te bezinnen op manieren een streep te trekken tegen de ondermijning van zowel de economie als de moraal die de florerende drugshandel met zich meebrengt.

De advocatuur kan aanvallen als deze blokkeren, door zich collectief op te werpen als elkaars plaatsvervanger. Nu huin collega Wiersum is uitgeschakeld, zou de groep beste strafrechtadvocaten van ons land op moeten staan, om zijn plek in te nemen.

En daarmee aan te tonen dat terreur van daden als deze niet afschrikt en dus zinloos is.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.