Premium

Vestival Vocaal met duizend zangers en zangeressen

Vestival Vocaal met duizend zangers en zangeressen
In de grachten varen bootjes met koren.
© foto pr

Duizend zangers en zangeressen komen zaterdag 21 september tussen elf en vijf uur naar de vesting van Naarden.

Ze maken deel uit van veertig Gooise koren die samen tachtig concertjes geven op veertien verschillende plekken. Het zou niet misstaan in het Guinness Book of Records.

„Zingen is waanzinnig populair”, vertelt Roy Voogd, initiatiefnemer van het zogeheten Vestival Vocaal. Hij is tevens dirigent van het Goois vocaal Ensemble dat ook meedoet aan de Naardense ’happening’ die dit jaar voor de vijfde keer is. „Zo’n tien procent van de Nederlanders zingt in een koor of in een ensemble. Het repertoire dat ze zingen is ongelooflijk afwisselend, van popmuziek tot klassiek, van smartlappen tot blues. Het Vestival Vocaal vormt een soort verbroedering tussen koren en koorleden. De drempel om mee te doen is laag. Alle koren uit het Gooi konden inschrijven en binnen een paar weken hadden we het maximum van veertig koren bereikt. Bezoekers die komen luisteren betalen slechts vijf euro voor een passe-partout waarmee je toegang hebt tot alle locaties. Ieder koor treedt twee keer op, op verschillende plekken.”

De feestelijke opening van Vestival Vocaal is in de Grote Kerk van Naarden door oud-waarnemend burgemeester van Naarden, Joyce Sylvester. Zij is sinds 2012 beschermvrouwe van het festival en voelt zich zeer betrokken bij de koorwereld. „Van meet af aan was ik fan”, vertelt zij. „Het past uitstekend bij de Vesting. De geborgenheid van de vesting is symbolisch; uit die cirkelvorm kan een mooie klank naar boven komen. In het voorwoord van het programmaboekje vraag ik onder meer aandacht voor het probleem van goede repetitieruimte voor de koren. Vaak kunnen de koren een goede ruimte niet betalen of ze hebben een ruimte met een slechte akoestiek. Ik hoop dat mijn oproep ertoe leidt dat makelaars of gemeentebestuurders zich inzetten om dit probleem op te lossen.”

Feestelijke sfeer

Volgens Voogd hebben de meeste koren een piano nodig bij hun uitvoering. „Gelukkig hebben we hiervoor een sponsor, Bol Piano’s, die piano’s ter beschikking stelt. Ook draagt een aantal winkeliers in de Vesting een steentje bij aan de feestelijke sfeer. Zij richten hun etalage in met als thema ’muziek’. We proberen subsidies minimaal te houden omdat we het belangrijk vinden om op eigen benen te staan. Toch zijn we erg blij met de subsidies van Gemeente Gooise Meren en het Fonds voor de Geld- en Effectenhandel.”

Canon van Beethoven

,,Bij de opening zingen alle duizend koorleden een canon van Beethoven die voorzien is van een nieuw tekst, toegesneden op het Vestival. Vervolgens vinden de concertjes door de koren plaats in onder meer het Stadhuis, het Vestinghotel en deMess. Als het weer goed is, zijn er ook optredens in de open lucht, zoals in de tuin van het Stadsarchief. En de hele dag varen er bootjes met zingende koorleden door de grachten van de vesting.”

Vestval Vocaal, zaterdag 21 september, 11.00 tot 17.00 uur, Naarden Vesting. www.vestival.nl

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.