'Gantz wint meer zetels dan Netanyahu'

'Gantz wint meer zetels dan Netanyahu'
Jeruzalem

De Israëlische politicus Benny Gantz van de beweging Blauw en Wit lijkt met 32 zetels één zetel meer te behalen dan de partij van de huidige rechtse premier Benyamin Netayahu, Likud. Dinsdag kozen de Israëli's een nieuw parlement van 120 zetels. Netanyahu is al dertien jaar lang premier geweest. Hij hoopt aan de macht te blijven, mede omdat hij met rechtszaken over misbruik van macht en corruptie wordt belaagd. De definitieve uitslagen worden woensdagmiddag verwacht.

Met bijna alle stemmen geteld lijkt Netanyahu geen parlementaire meerderheid te hebben, om weer een rechtse, ultranationalistische en religieuze coalitie te smeden. Na de voorgaande stembusgang leek Netanyahu in april verzekerd van een vijfde kabinet-Netanyahu, maar zijn beoogde coalitiepartner Avigdor Lieberman liet het afweten uit onvrede over de groeiende invloed van ultraorthodoxen.

Lieberman van de partij Yisrael Beiteinu (Israël Ons Huis) kan een belangrijke rol spelen bij de vorming van een regering van nationale eenheid, die zich keert tegen ultrarechts of extreem religieus. Maar ondanks winst in deze stembusgang kunnen zijn negen zetels niet de doorslag geven. Gantz en Lieberman hebben er allebei op gehamerd dat het land een seculiere regering van nationale eenheid nodig heeft.

Meer nieuws uit Buitenland

Keuze van de redactie