Premium

Hilversum onderzoekt eigen huisvesting, want: Verouderd, soms onpraktisch en zeker niet altijd duurzaam

Hilversum onderzoekt eigen huisvesting, want: Verouderd, soms onpraktisch en zeker niet altijd duurzaam
Alle opties staan open, maar het raadhuis blijft raadhuis.
© foto gemeente hilversum
Hilversum

De gemeente Hilversum gaat de toekomst van de vijf gebouwen waarin de eigen organisatie nu is gehuisvest tegen het licht houden.

Dat heeft het college van burgemeester en wethouders dinsdag besloten. De gebouwen zijn in meer of mindere mate verouderd, niet duurzaam genoeg en soms bijzonder onpraktisch. In principe staan alle opties open - moderniseren, intrekken in bestaand gebouw of complete nieuwbouw - al blijft één heilig huis keihard overeind: het monumentale raadhuis blijft behouden als bestuurscentrum van Hilversum met plek voor college en gemeenteraad en het organiseren van maatschappelijke en politieke bijeenkomsten.

De gemeentelijke organisatie is op dit moment verdeeld over vijf gebouwen, waarvan het bekendste uiteraard het in 1931 gebouwde raadhuis aan het Dudokpark is. De andere vier zijn het Stadskantoor aan de Oude Engweg (gerenoveerd in 2009), de daarnaast staande villa (uit 1903), de gemeentewerf aan de Oude Loswal en het Sociaal Plein aan de Wilhelminastraat (naast het station). Deze gebouwen zijn allemaal eigendom van de gemeente, alleen het Sociaal Plein wordt gehuurd (contract tot en met 2021).

Duidelijk is dat oude panden als het raadhuis en de villa aan de Oude Engweg niet altijd even praktisch zijn. Bovendien zit een monumentenstatus grote aanpassingen in de weg, waardoor het op zijn minst moeilijk wordt om duurzaamheidsdoelen te halen. Ook de versnippering van de gemeentelijke organsatie is niet per se ideaal.

De gemeente Hilversum gaat de pijnpunten op een rijtje zetten, net als de mogelijke oplossingen. De verwachting is dat de gemeenteraad volgend jaar een besluit neemt over de toekomst van de gemeentelijke huisvesting.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.