Premium

Soest wijst plan betaalbare woningen aan Laanstraat 2 af: ’Ook bedrijfsterrein is schaars’

Soest wijst plan betaalbare woningen aan Laanstraat 2 af: ’Ook bedrijfsterrein is schaars’
Het beoogde gebied aan de Laanstraat 2.
© Foto RV&O
Soest

Het tekort aan woonruimte is zo groot dat het nogal logisch klinkt om verouderde panden aan de rand van regionale bedrijfsterreinen om te bouwen tot woningen. Zo simpel is het alleen niet. Soest heeft een aanvraag afgewezen van RV&O voor vijftig goedkope en middeldure woningen aan de Laanstraat 2 in bedrijvengebied de Soestdijkse Grachten.

,,Heel spijtig, omdat het een uitgelezen kans is om deze betaalbare woningen met minimaal twee slaapkamers aan de woningvoorraad toe te voegen.”

,,Een bedrijfshal van negen meter hoog is wel toegestaan. Daar zal de buurt echter niet blij mee zijn”, reageert projectontwikkelaar Frank Rademaker van RV&O Het kantoorgebouw staat volgens hem al acht jaar leeg.

Soest heeft voor de afwijzing een aantal argumenten. Zo verwijst de gemeente naar de in 2017 vastgestelde kaders voor bedrijfsterreinen: Er is schaarste aan bedrijfsruimte.

Soest is met de provincie Utrecht overeengekomen dat bedrijventerrein de Soestdijkse Grachten uitgebreid mag worden met twee hectare. Deze uitbreiding is tegenstrijdig met een eventuele omzetting van bedrijventerrein naar wonen, stelt de gemeente.

Toestaan van woningbouw aan de Laanstraat 2 zou een precedent kunnen scheppen, waardoor ook andere eigenaren op het bedrijventerrein woningbouw willen.

Dit voorjaar is ook ’nee’ gezegd tegen woningbouw op de vroegere plek van TBS (putdeksels,red.) aan de Koningsweg. Maar Rademaker ziet inmiddels een andere trend. ,,Er is een sterke daling in Soest van het aantal transacties van bedrijfsonroerendgoed, zo blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).’’

Logische grens

In de ogen van de gemeente is de Laanstraat een logisch grens tussen de woonwijken en de werkgebieden. Een nadeel van nieuwe woningen op bedrijfsterreinen is dat ondernemers gehinderd kunnen worden in hun activiteiten. Voor bewoners schuilt er een groot risico op overlast door de aanwezige bedrijven.

Ook in Baarn speelt dit probleem bij de mogelijke bouw van drie woontorens op bedrijvenpark De Drie Eiken. Ondernemers zijn bang dat zij problemen krijgen met laden en lossen van hun vrachtwagens door de komst van woningbouw.

Een ander bezwaar tegen het plan van RV&O is dat ermee aan de Laanstraat geen woningen komen waar Soest op zit te wachten. De gemeente zet in op woningen voor senioren en jonge gezinnen. De ligging sluit waarschijnlijk niet aan bij hun woonwensen. Ook zijn ze te klein voor gezinnen met kinderen.

Rademaker is het daarmee oneens. ,,Voor ons plan ’Pakhuis Victoria’ (oude dansschool) met driekamerflats aan de Weegbreestraat hebben we 150 kandidaten!”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.