Premium

Reisreus Thomas Cook in zwaar weer, redding steeds onzekerder

Reisreus Thomas Cook in zwaar weer, redding steeds onzekerder
Hoofddorp

Reisreus Thomas Cook (in Nederland bekend van Neckermann) verkeert in zwaar weer. Er is acuut meer dan een miljard euro nodig om het zwakke winterseizoen door te komen. Redding van de Chinese aandeelhouder Fosun Tourism Group via een kapitaalinjectie samen met banken wordt volgens ingewijden met de dag onzekerder.

Thomas Cook is in Europa goed voor een omzet van zo’n tien miljard euro en heeft ruim 20.000 medewerkers. Er worden circa een half miljoen Nederlanders per jaar geboekt. Het toerismeconcern kampt met een schuldenlast van rond twee miljard.

De tijd zit niet mee. De prijsconcurrentie op internet is hevig, Noordwest-Europa heeft te maken met warmere zomers, waardoor mensen vaker in eigen land op vakantie gaan en er wordt alsmaar korter voor vertrek geboekt, waardoor er minder financiële zekerheid voor reisaanbieders is. Bovendien heeft Cook te weinig geld om te investeren in innovatie en de kantoorkosten zijn veel te hoog. De Brexit en het zwakke pond verergeren de zaak alleen maar.

Gevolgen

Een bankroet zou enorme gevolgen hebben. „De ondergang van de Nederlandse gigant Oad in 2013 is niks vergeleken bij omvallen van Thomas Cook. Wij maken ons groeiende zorgen”, zegt directeur Erik-Jan Reuver van Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR).

Diverse bronnen uit de financiële wereld stellen dat de komende week cruciaal is voor het voortbestaan, omdat er dringend krediet nodig is in het laagseizoen. „De onderhandelingen verlopen voorspoedig”, probeerde woordvoerster Hanita van der Meer van Thomas Cook Nederland het aanstaande koningsdrama te sussen.

Deze maand zouden al gauw 10.000 Nederlanders gedupeerd kunnen worden als Thomas Cook failliet gaat. Betaalde reissommen zijn volgens Reuver gedekt door de SGR. Het kan wel zo zijn dat hun reis niet doorgaat of dat ze moeten terugkeren van hun vakantiebestemming.

Leveranciers waaronder ’derde hotels’, die naar verluidt flinke vorderingen op Cook hebben, worden onrustiger. Reisagenten zien de bui ook hangen. „Zij worden echter zo nodig gedekt door ons retailfonds SGRZ”, aldus Reuver.

Meer nieuws uit Amsterdam

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.