Premium

In het 100-jaar oude Brediuskwartier in Bussum ’snoeien ze de heg met een wijntje op’

In het 100-jaar oude Brediuskwartier in Bussum ’snoeien ze de heg met een wijntje op’
Jeanne Hogestijn (94) snijdt de Bredius-taart aan. Ze woont al haar hele leven in de wijk. Links Gijs Bredius, rechts burgemeester Han ter Heegde.
© HMC
Bussum

Een Brediuslied? Laat dat maar aan buurtbewoonster Arlette Reneman en haar cabaretgroep De Vergulde Papegaai over. En zo weten we nu dat ze in het Brediuskwartier in Bussum de heg snoeien met een wijntje in de hand, swingend op de muziek van Waterloo van Abba.

Een vrolijke noot bij een vrolijk feest, de viering van het honderdjarig bestaan van de wijk. Een feest van herkenning ook: zo’n vijftig oud-buurtbewoners waren uitgenodigd naar de speelweide aan de Burgemeester ’s Jabcoblaan. De actieve buurtvereniging - nog maar enkele jaren geleden opgericht - had een mooi programma samengesteld, met een filmavond, cabaret met koffie en taart, een lunch bij Jan Tabak en diner met feestavond en zondag spelletjes voor de kinderen op het speelveld.

Een veld dat oud-bewoner en eregast Gijs Bredius zich nog goed kan herinneren. Hij werd in 1933 in de wijk die zijn naam draagt geboren en toen was de speelweide er al. ,,Het mocht niet, maar we hockeyden en voetbalden er volop. En als de lokale koddebeier kwam om de bal te confisqueren, smeerden we hem via dat trappetje daar en gingen we zwemmen. Vijf van de jongens met wie we hier hockeyden hebben later in het Nederlandse team gespeeld. Dus gemeente, verbiedt dat nooit meer.’’

In het 100-jaar oude Brediuskwartier in Bussum ’snoeien ze de heg met een wijntje op’
Gezellige drukte. In het midden oud-buurtbewoner Gijs Bredius en zijn echtgenote.
© HMC

De wijk dankt zijn naam aan de familie Bredius, ooit eigenaren van de kruitfabriek in Muiden, die hier grote stukken bos bezat en op het landgoed Oud Bussem woonde. Gijs Bredius woonde er tot hij in 1962 naar Hilversum verhuisde. Maar duidelijk is dat hij zich tussen het groen en de grote villa’s van de wijk nog altijd prima op zijn gemak voelt.

Het Bredius is een wijk met geschiedenis en nu dus ook een eigen lied: ’Bredius, levensvreugde in een notendop, Bredius, ze snoeien de heg met een wijntje op, Bredius, vol Tesla’s en trampo’s en kouwe kak’. Ze konden er hartelijk om lachen, om dit vrolijke stukje zelfspot van de 100-jarige wijk.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.