Premium

Speeldoos-plan Baarn: nog volop vragen bij de gemeenteraad

Speeldoos-plan Baarn: nog volop vragen bij de gemeenteraad
Het voorstel van projectontwikkelaar Johan Zijtveld: het nieuwe theater op de plek van het Arcadegebouw aan de kop van de Laanstraat.
© JeeGee Vastgoed
Baarn

Projectontwikkelaar Johan Zijtveld geeft woensdagavond de gemeenteraad tekst en uitleg over zijn plan om aan de Brink een nieuw theater te bouwen. Vragen zijn er nog volop over het plan.

De gemeenteraad had al besloten om het bestaande theater, De Speeldoos, te moderniseren en geschikt te maken voor de bibliotheek en de volksuniversiteit. Deze zomer kwam projectontwikkelaar Zijtveld plotseling met het voorstel om een nieuwe Speeldoos te bouwen aan de Brink, tegenover het gemeentehuis. Hij lanceerde zijn plan vrijdag.

Vrijwel iedere fractievoorzitter in de gemeenteraad heeft wel bewondering voor de plaatjes die Zijtveld erbij heeft geleverd. Maar minder bewondering is er voor de financiële onderbouwing. Zijtveld wil dat de gemeente vier miljoen euro bijdraagt aan de bouw, en daar bovenop nog eens elk jaar zes ton. Op de plaats van de huidige Speeldoos aan de Rembrandtlaan wil hij een woonwijk realiseren met tot 69 koop- en huurwoningen. Mark Eijbaard (PvdA) ,,Het is mooi dat hij nieuwe woningen wil realiseren aan de Rembrandtlaan, maar hoe zit het dan met de grond, wil hij die om niet? En die mensen die nu in het Arcadegebouw wonen, waar moeten die heen? Het ziet er allemaal mooi uit, maar er zitten toch wel nogal wat haken en ogen aan.’’ Ook Jelle Jonkers (D66) heeft vragen over de grond aan de Rembrandtlaan. ,,En het nieuwe pand is straks geen eigendom meer van de gemeente. Wat als de projectontwikkelaar stopt? Op zich is het idee van de Speeldoos in het centrum aantrekkelijk, maar tegen welke prijs?’’ Rik van Hardeveld (CDA) vindt het ontwerp ruimtelijk gezien ’erg fraai’, waar Tino Schouten (VoorBaarn) het juist wat te massaal en te weinig passend in de omgeving vindt. Maar ook Van Hardeveld zit met veel vragen, vooral over de financiering en de kosten voor de gemeente. Zijn VVD-college Suzanne Oortman-Gerlings vindt dat Zijtveld wel erg hoog inzet en had liever gezien dat hij met een iets realistischer plan was gekomen. Kees Koudstaal (BOP) vindt het helemaal niks. Vier miljoen bijdragen aan de bouw noemt hij ongeoorloofde staatssteun. Het ergert hem dat huurders van woningen en winkels in het Arcadegebouw over de plannen in de krant moeten lezen.

Eind deze maand neemt de raad een besluit over het plan.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.