Commentaar: Tegenvaller in Miljoenennota; investeringsfonds van minister Hoekstra blijft behoorlijk vaag

Nu de Miljoenennota traditioneel al een paar dagen op straat ligt, hoeft niet tot Prinsjesdag gewacht te worden om de balans op te maken. Alleen de Troonrede, die kennelijk uit respect voor de koning niet gelekt is, kan nog een verrassing bevatten, maar die kans is klein. De overheersende indruk: de rijksbegroting luidt een jubeljaar in, waarbij iedereen er in koopkracht op vooruit gaat. Meer dan voorheen.

Een paar zaken vallen op. De hogere en middeninkomens stijgen harder dan de lagere inkomens. Verder profiteren werkenden gemiddeld meer dan uitkeringsgerechtigden. Positief is dat gepensioneerden eindelijk meedelen in de stijgende welvaart, al liggen er wel wat beren op de weg. Dat heeft alles te maken met de politieke spanningen in de wereld.

Een dreigende oliecrisis in Saoedi-Arabië, de handelsoorlog tussen de VS en China, en onzekerheid over Brexit temperen de economische groei. De Europese Centrale Bank (ECB) trok daarom vrijdag alles uit de kast om de bedrijvigheid aan te jagen. Helaas trekt een zoveelste renteverlaging het kleed weg onder het Nederlandse pensioensysteem. Een korting op de pensioenen ligt daardoor op de loer.

De oproep van ECB-directeur Draghi aan de rijke Eurolanden om meer geld in de economie te pompen, lijkt aan dovemansoren gericht. Dé verrassing van de Miljoenennota is dat een door minister Hoekstra van financiën met veel tamtam aangekondigd investeringsfonds in nevelen gehuld blijft. Jammer, want met extra geld voor een schoner klimaat, betere infrastructuur en sterkere defensie houden we een Europese recessie misschien buiten de deur.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.