Blije Bianca Mastenbroek zag Thea Beckmanprijs voor boek over indianen ’echt helemaal niet aankomen’

Bianca Mastenbroek (met bloemen in handen) is dolblij met de Thea Beckmanprijs 2019 voor het beste historische jeugdboek.
Alphen aan den Rijn

Bianca Mastenbroek (43) pakt met ’Hendrick, de Hollandse Indiaan’ de Thea Beckmanprijs 2019 voor het beste historische jeugdboek. „Die zag ik echt niet aankomen”, straalt ze bij de uitreiking in Museumpark Archeon in Alphen aan den Rijn.

„Helemaal niet verwacht. Keiblij. Ik dacht echt dat de prijs naar Wilma Geldof zou gaan. Haar boek (’Het meisje met de vlechtjes’, red.) gaat over de oorlog en is met 75 jaar bevrijding actueel én historisch. En ze schrijft gewoon goed. Ik had wel een beetje hoop op de prijs van de kinderjury. Kinderen houden van avonturen en daar zit mijn boek vol mee.”

Dat voorgevoel klopte wél. De kinderjury beloont Mastenbroek met De Jonge Beckman, de prijs voor het beste historische jeugdboek. „Hendrick is het boek dat ik al mijn hele leven wilde schrijven.” Het verhaal speelt zich in 1659 af in Noordoost Amerika. Nederlandse pioniers eigenen zich steeds meer land toe van de oorspronkelijke bewoners.

De 16-jarige Hendrick Pels wordt tegen wil en dank meegezogen in de strijd tussen de ’barbaarse indianen en de vrome Hollanders’. Als de ’meedogenloze vijand’ hem gevangen neemt, heeft zijn laatste uur geslagen heeft, denkt hij. Maar Hendrick moet steeds meer zijn beeld bijstellen. Mastenbroek: „Het gaat over de cultuur van de indianen door de ogen van een Hollander. Het gaat ook over vooroordelen.”

Trots volk

De jury is lovend over dit ’spannende en met vaart geschreven avonturenboek, gebaseerd op historische gebeurtenissen’. „De schrijfster weet de ommekeer in het leven van Hendrick op overtuigende wijze tot leven te brengen.” Het boek gaat over ’de botsing tussen twee culturen en over de gevolgen van de Nederlandse expansie- en handelsdrift voor een trots en vredelievend volk’. Mastenbroek: „Ik heb gewoon geschreven wat ikzelf mooi vind. Mijn hart en ziel erin gelegd.” Ze spaart de lezer niet. „Als de indianen als tegenoffensief een boerderij in brand steken, wordt de boer doodgeschoten en als teken gaat zijn hand er nog af. Er komen wel meer martelmethodes in voor. Als je niet van gruwelen houdt moet je mijn boeken niet lezen.”

Voor het verhaal deed ze grondig onderzoek. „Als kind was ik al geïnteresseerd in indianen. Hun manier van denken over de natuur spreekt me enorm aan. Ik las Arendsoog en Winnetou. Kinderen weten nu maar weinig over indianen. Ik hoop dat er meer aandacht voor komt.” De prijs, zaterdag voor de 15e keer uitgereikt, is vernoemd naar Thea Beckman van ’Kruistocht in spijkerbroek’.

Meer nieuws uit Cultuur

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.