Premium

Column Punten van Spaan: Stilstaan bij overlijden Sahar Khodayari

Column Punten van Spaan: Stilstaan bij overlijden Sahar Khodayari

Henk Spaan geeft punten aan voetballers.

9 Paul Scholes

Volgens mij was het Arteta die Scholes de bal gaf, effect toegevoegd met de binnenkant van zijn rechter, een effect waarvan Scholes met de buitenkant van zijn voet maximaal gebruik maakte. Het was grappig om te zien hoe Van Persie de voor Cahill bestemde bal van hem afpikte, ’uit respect voor de kwaliteit van de pass’ las ik ergens.

Van Persie zelf liet in de testimonial voor Kompany ook het nodige zien: een goal met links na een hakbal van Cahill en een mooie assist vlak voor het doel op dezelfde speler. De schoonheid van de pass van Scholes echter werd door niemand gehaald.

Op Twitter ging het er even over wie zo’n pass zou kunnen geven, of hebben kunnen geven. Er vielen namen als die van Hoddle, Rivera, Ronaldinho, Ceballos en de onvergetelijke Valeron, onvergetelijk, hoewel ik jarenlang niet aan hem had gedacht. Bij Ajax hebben ze Ziyech, Neres en Tadic die tot dergelijk hogeschoolvoetbal in staat zijn.

En een club als Lille, biedt men daar iets waaraan weinigen kunnen tippen? Denk het niet: de grootste talenten zijn verkocht. Chelsea? Hoogstens Mason Mount. Valencia? Die hebben een eigenaar die in verkniptheid zijn weerga niet kent. Omdat trainer Marcelino niet wilde dat Rodrigo werd verkocht en dat ook zei, verving Lim hem op staande voet door Albert Celades, ooit een talentvolle middenvelder, nu een trainer die in de Champions League mag debuteren.

Beschikt Celades over een speler die zou mee kunnen komen met voetballers uit bovenstaand rijtje? Alleen Guedes (22) misschien met zijn innovatieve bewegingen, snelheid en massieve talent. Zonder te willen jinxen denk ik dat Ajax na de winterstop nog meedoet in de Champions League.

8 Johnny Rep

De jaren ’70 waren de Gouden Eeuw van het Nederlandse voetbal. We wonnen Europacups en haalden de finale van het wereldkampioenschap. In die tijd voetbalden we bikkelhard met spelers als Suurbier, Krol, Neeskens en Van Hanegem. In de WK-finale van 1974 gebeurde iets betreurenswaardigs. Zij aan zij rennend met Rivelino gaf Rep de Braziliaan een geweldige ellenboogstoot. Het was geweld gericht tegen een getinte medemens.

In ons Oranje voetbalde geen enkele donkere man. Het elftal was verre van een afspiegeling van de maatschappij. Daarom noem ik de jaren ’70 niet meer de Gouden Eeuw van het Nederlandse voetbal. Tenzij deze discussie wordt gekaapt door extreem rechts. Dan moet ik mijn opvatting herzien.

9 Sahar Khodayari

Zondag jl. stierf Sahar Khodayari, een Iraans meisje van 29 jaar, van mijn dochter moet ik vrouw zeggen maar ik hecht aan oude termen, dat zichzelf in brand had gestoken omdat ze geen thuiswedstrijd van haar favoriete voetbalclub mocht bezoeken van de overheid. Ze zeggen dat Iran liberaler wordt. Soms mogen plukjes vrouwen zomaar een stadion in om naar een wedstrijd met mannen te kijken. Op 10 oktober speelt Iran een WK-kwalificatiewedstrijd tegen Cambodja.

Zou de Fifa de wedstrijd annuleren als er geen vrouwen naar binnen mogen? Laat je nakijken. Intussen gaven Barcelona, de speelster Asslani van Zweden, Chelsea, AS Roma, Paul Pogba en de moedige aanvoerder van het Iraanse voetbalelftal Masoud Shojaei, blijk van hun deelneming. Van het Nederlandse front geen nieuws. Vanavond ga ik met mijn dochter naar de Arena. We doen dit al vierentwintig jaar. Wat een geluk.

Meer nieuws uit Sport