Laren kwetsbaar in de breedte, maar niet afgeschreven

Laren kwetsbaar in de breedte, maar niet afgeschreven
Hoofdklasser Laren wist de ’schade’ aardig te beperken: de verwachte leegloop bleef grotendeels uit.
© Archieffoto
Hilversum

De gevreesde leegloop bij Laren heeft niet plaatsgevonden, maar dat wil ook weer niet zeggen dat de club ongeschonden uit de bezuiniging op tophockey is gekomen.

Het damesteam zag Lieke van Wijk en Joëlle Ketting naar Hurley gaan, terwijl aan het eind van vorig seizoen al duidelijk was dat Josien Galema en Emma Vrieler zouden vertrekken. Maar Laren gaat Fabiënne Roosen misschien wel het meest missen. Een speelster van de club, die de hoogtijdagen van de play-offs nog meemaakte. Roosen zal dit seizoen normaal gesproken weer bij de beste vier zitten, ze verkaste naar SCHC.

En laat dat nou net de eerste tegenstander van Laren zijn, zondagmiddag om 12.45 uur. SCHC probeert ook dit jaar een gooi te doen naar de landstitel, je kunt je een makkelijkere start bedenken. Het blijft er niet bij, Laren speelt in september ook nog tegen Den Bosch en Oranje-Rood. De uitwedstrijd bij Hurley op 22 september is op papier misschien de makkelijkste, maar ook dat is zeker geen automatische driepunter.

Los van de vertrokken speelsters moet Laren het in ieder geval tot de winterstop doen zonder de geblesseerde spits Maxime Kerstholt, die afgelopen zomer geopereerd is. ,,Er staat een bepaalde tijd voor haar herstel”, zegt coach Marc Materek. ,,We gaan niets overhaasten, Maxime moet langer mee dan vandaag.”

De rasoptimist weigert het wegvallen van Kerstholt een probleem te noemen. De coach probeert dynamiek in de ploeg te krijgen, waardoor verschillende spelers in de spits kunnen opduiken. Laren moet energie uitstralen vindt hij, laten zien dat het een ploeg is om rekening mee te houden. ,,Het is niet leuk dat we in de eerste weken zo’n heftig programma hebben, maar we moeten het maar als uitdaging zien. Als je er bang van wordt roep je de problemen over jezelf af. Laren moet vooruit durven hockeyen en nee, we gaan ons dus zeker niet ingraven tegen SCHC.”

De damesploeg heeft op papier een zeer smalle selectie, maar die wordt aangevuld met jeugdspelers. Ook het herenteam werkt al dan niet noodgedwongen met veel jonge spelers. De Australiërs Sam Liles en Matthew Willis zijn er niet meer bij. Liles blijft in Australië, Willis was voor Laren niet te behouden en vertrok naar Hurley. Coach Nanco Jansonius hoopte vurig op een langer verblijf van het duo en verwacht nu een lastig seizoen in de promotieklasse. ,,Wij behoren tot de degradatiekandidaten”, laat hij weten.

Laren opent zondag tegen Cartouche, dat vorig jaar bijna promoveerde naar de hoofdklasse.

Andere teams

Gooische gaat met de nieuwe coach Dider Meijer de strijd aan in de overgangsklasse A. Huizen, Naarden en Hilversum spelen in de overgangsklasse B en kunnen zich dus opmaken voor een paar aardige derby’s. Bij Huizen en Naarden staan dezelfde coaches aan het roer als de afgelopen jaren. Hilversum wordt dit seizoen geleid door Peter Hortulanus.

Vorig jaar nog in de hoofdklasse, dit jaar een niveautje lager. De dames van Huizen starten zondag met de nieuwe coach Kim Lammers, die door een schorsing niet dit weekend, maar een weekje later als hoofdcoach op de bank zit. Overgangsklasser Gooische kende een goede voorbereiding en gaat de strijd opnieuw aan met coach Dave Smolenaars. Naarden bleek vorig jaar veel te licht voor de overgangsklasse en de dames komen ongetwijfeld beter tot hun recht in de eerste klasse, onder leiding van coach David ten Hove.

Meer nieuws uit Sport Regionaal