Premium

CDA stelt vragen over salafistische koranscholen in Hilversum

CDA stelt vragen over salafistische koranscholen in Hilversum
Hilversum

Het CDA heeft schriftelijk vragen gesteld aan het college over het bestaan van ’lesorganisaties in Hilversum met sterk salafistische invloeden’.

NRC en het actualiteitenprogramma Nieuwsuur brachten de afgelopen week naar buiten dat in toenemende mate in Nederland op koranscholen anti-Westerse lesmethodes worden gehanteerd. Onder meer wordt kinderen geleerd dat ’Nederland niet hun land is’. Volgens het onderzoek zijn er in Hilversum drie locaties waar salafistische lessen worden gegeven. Dat gebeurt buitenschools. De islamitische basisschool Ayoub bijvoorbeeld, is momenteel niet verdacht. Waar de strenge koranlessen dan wel worden geven, is onduidelijk. Het CDA tast in het duister, de gemeente stelt: ’Bij ons is geen salafistische islamschool bekend’.

De gemeente stelt voorts: ’We hebben uiteraard contact met alle scholen, maar we weten niet of er specifiek salafistisch onderwijs wordt gegeven. (...) Het is uitermate schokkend wat er in het nieuws wordt belicht. Het is absoluut verwerpelijk dat kinderen op een dergelijke manier worden geïndoctrineerd. Het is een verwerping van de rechtstaat’.

Het CDA wil van het college weten: ’Heeft het college kennis genomen van het onderzoek van NRC en Nieuwsuur inzake salafistische lesorganisaties?’ Ja, dus.

’Was het college bekend met de aanwezigheid van drie van dergelijke ’scholen’ in de gemeente Hilversum?’ Nee!

’Is er een verklaring waarom er in Hilversum een naar verhouding groot aantal van deze ’scholen’ aanwezig is? Deelt het college onze mening dat het een zorgelijke ontwikkeling is als er in Hilversum aan kinderen wordt geleerd zich af te keren van onze samenleving en onze inwoners en dat dit een voedingsbodem kan zijn van extremisme? Welk beleid voert de gemeente Hilversum om alle burgers betrokken te houden bij onze samenleving? Is er naar aanleiding van het onderzoek van NRC en Nieuwsuur reden voor het college om extra maatregelen te nemen?’

Vooralsnog luidt het antwoord: ’We zijn in contact met onze religieuze gemeenschappen. Waarbij dit ook onderwerp van gesprek is’.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.