Rubriek Hanneke Maakt Het Zelf:Kruiden helpen lijf en leden

1/2

Nu we in de keuken weer steeds meer teruggaan naar de eenvoud van vroeger, begint ook de interesse in huismiddeltjes voor kwalen en kruiden voor thee, in gerechten of voor wikkels en kompressen toe te nemen. Maar waar begin je mee en welke kruiden zijn wel geschikt en welke kun je beter laten staan?

Hortus

Een manier om daar achter te komen is door een workshop te volgen, onder meer in de Hortus in Alkmaar. Marieke Kraakman van ’Madelief - Kruiden en Gezond Leven’ geeft regelmatig workshops voor iedereen die graag wat meer wil leren over kruiden en hun bereidingen. Dat leek me een mooi begin. Want al zijn er veel interessante boeken over te vinden, het is toch het allerleukst om er direct mee aan de slag te gaan.

Bij een van de workshops leer ik bijvoorbeeld om een aardbeien-kruidenlikeur te maken. Je vult een flesje met wodka (hik!) en stopt er dan een laagje, in stukjes gehakte aardbeien in.

Vervolgens doe je er een paar takjes tijm, rozemarijn of venkelzaad bij, sluit je het flesje af en zet je het weg in een kast. Een paar dagen later haal je de inhoud door een zeef en giet je je zelfgemaakte likeur weer terug in het flesje. Een leuk labeltje eraan hangen en je hebt een apart en origineel cadeautje.

Of je drinkt het lekker zelf op natuurlijk. Smakelijk en helemaal zelfgemaakt!

Je kunt ook wat pure chocolade au bain-marie smelten en daar wat kruiden, zoals lavendel of verbena tussen mengen, waarna je het weer laat stollen en voilá: je hebt je eigen, superoriginele chocoladereep gemaakt.

In de winkel kun je allerlei gedroogde kruiden kopen waar je thee van kunt zetten, zoals citroenmelisse, lavendel of munt. Maar stel je koopt zo’n doorzichtig bakje tijm, rozemarijn of salie bij de supermarkt voor een gerecht. Daar hou je altijd wat takjes van over.

Vaak verdwijnen die in de groene bak als ze een weekje eenzaam in een hoekje van de koelkast vergeefs hebben gewacht tot ze nogmaals zouden worden gebruikt. Niet nodig. Het is ontzettend leuk om te experimenteren met dit soort kruiden.

Zet van alle kruiden die eetbaar zijn gewoon eens een kopje thee. Het ene kruid zul je niet te drinken vinden, het andere blijkt juist geweldig te zijn.

Sterrenmix

Het mixen van kruiden voor thee is vaak ook een uitstekend idee. Iedereen kent wel sterrenmix, het is zelfs in de supermarkt te vinden. Maar lavendel kan ook een heerlijke basis zijn voor een zelfbedacht mengsel.

Kruiden zijn ook een geweldig middel voor het verlichten van pijn, ontstekingen en koorts. Maak bijvoorbeeld eens een kompres van uien als je oorontsteking hebt. Je doopt een katoenen of linnen doek in een sterk aftreksel van uien. Wring de (niet te hete) doek uit, doe hier een droge doek overheen en leg die tegen het oor.

Je kunt hem vastmaken met een sjaal.

Zodra het onaangenaam begint aan te voelen, haal je hem weer weg, maar hooguit na een half uur.

Bij keelontsteking, een tennisarm of borstontsteking werkt een kompres van kool weer heel goed en een citroenkompres haalt hoge koorts omlaag.

Kaneel

Maar het leukste vind ik toch om met kruiden in de keuken te werken. Nu ik weet dat kaneel de spijsvertering bevordert, maak ik vaker koekjes met kaneel voor bij de koffie na het eten of strooi ik kaneel over appeltjes uit de oven als toetje.

En als ik verkouden ben, grijp ik niet meteen naar een chemisch middeltje, maar zet ik thee met tijm, omdat tijm desinfecterend werkt op de luchtwegen. Kan ik niet goed slapen, dan giet ik wat kokend water op verse salieblaadjes en drink dat op.

Je hoeft geen kruidenvrouwtje te worden die zich volledig afwendt van alle middeltjes bij de drogist of apotheek. Dat zal mij ook niet gebeuren. Maar het is wel heel fijn om te weten dat je met eenvoudige kruiden zelf heel wat kunt doen aan vrij onschuldige klachten en kwaaltjes.

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.