Premium

Baarnse raadsleden bezorgd over hoge winkelhuren; ’Pandeigenaren zijn bereid verder te kijken dan hun individuele belang’

Baarnse raadsleden bezorgd over hoge winkelhuren; ’Pandeigenaren zijn bereid verder te kijken dan hun individuele belang’
Een etalage van een leeg pand gevuld met een schoolproject rond Escher.
Baarn

De Baarnse eigenaren van leegstaande winkels zullen de komende jaren hun ware gezicht laten zien. Wethouder Erwin Jansma verwacht dat zij wel degelijk bereid zijn om verder te kijken dan hun individuele belang. Op weg naar een compacter centrum zullen steeds meer eigenaren pijnlijk genoeg een deel van hun waarde afboeken.

De nieuwe Baarnse aanpak is dat nu ook pandeigenaren gezamenlijk de handschoen oppakken. Via een vereniging van eigenaren gaan zij samen met winkeliers en gemeente de grote leegstand te lijf. In Beverwijk is dat een succes gebleken. Van de 120 vastgoedbezitters aan de Laanstraat hebben zich nu zeven of acht aangemeld. Er zal onderling geschoven moeten worden of mogelijk een muur weggehaald om panden samen te voegen. De detailhandel heeft behoefte aan grotere ruimtes.

Het actieprogramma van de Coöperatie van ondernemers krijgt politieke steun, zo bleek deze week bij een debat. Al wordt het met de levendigheid nooit meer zoals vroeger, de tijd dat het Baarns centrum een aantrekkingskracht had op bezoekers uit de hele regio. Plan is bestemmingen als wonen en kantoren voor zzp’ers meer toe te staan. Pogingen om nieuwe publiekstrekkende winkels te werven gaan gewoon door.

Jansma is bereid de regie te nemen. ,,Maar het is niet ’U vraagt en wij draaien’. We willen dat de andere partijen hun inzet leveren.” Grote zorgen zijn er over de hoge winkelhuren. ,,Het leidt ertoe dat middenstanders met een schappelijke prijs aan de Laanstraat beginnen, maar na een huurverdubbeling toch verhuizen naar een aanloopstraat”, aldus een van de raadsleden. Begrip is er voor pandeigenaren die met hoge hypotheeklasten zitten of de inkomsten nodig hebben als pensioenvoorziening. Verhuren levert meer op dan leegstand, zou je denken. Maar institutionele beleggers liggen niet zo wakker van Baarn. Zij laten de panden soms liever leeg staan, omdat de hoogte van de huur (een formule met zoveel keer die prijs) bepaalt voor welk bedrag het in de boeken staat. Na verbouwing tot woning levert het minder op dan winkelverhuur.

Jansma voelt niets voor een fonds om eigenaren te steunen die meewerken aan het indikken van het centrum. ,,Daar ben je ondernemer voor.” Om het tij te keren worden er culturele activiteiten in het weekeinde gehouden met medewerking van het verenigingsleven. ,,Maar na die drukte is het op dinsdag even stil als anders.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.