’Erfgooierstracé’ duikt op in rapport Movares over verbinding tussen Hilversum-Oost en centrum

’Erfgooierstracé’ duikt op in rapport Movares over verbinding tussen Hilversum-Oost en centrum
Wethouder Arno Scheepers werkt intensief samen met de buurtbewoners.
© STUDIO KASTERMANS
Hilversum

Inwoners van Hilversum-Noord zullen zich wel gaan roeren op de internetfora. Want in het rapport van ingenieursbureau Movares, gemaakt op verzoek van de gemeente en de wijkcomités rondom de spoorzone, duikt opeens het beruchte woord weer op: ’Erfgooierstracé’.

Het rapport van Movares werd deze week openbaar. Deze onafhankelijke instantie was verzocht nader te kijken naar de plannen van de gemeente betreffende de ’Zeven Straatjes’, de kleine spoorbomen en de problematiek rond de verbinding tussen Hilversum-Oost en het centrum. In de aanbevelingen van Movares wordt het Erfgooierstracé - een stuk rondweg om Hilversum - als suggestie opgevoerd.

Er was al vaker sprake van en al twintg jaar geleden leidde het tot veel ophef. Van tijd tot tijd poppen de plannen weer op om de Erfgooiersstraat, in welke vorm dan ook, te laten fungeren als deel van een rondweg. Ter ontlasting van de te drukke Johannes Geradtsweg, met als bijkomend voordeel ontsluiting van het Media Park. Meestal blijft het daarna weer stil. En blijft de Erfgooiersstraat de Erfgooiersstraat.

Kans dat ook nu de soep niet zo heet wordt gegeten. Maar toch. In het rapport staat, als een van de zeven aanbevelingen: ’Doe in de Mobiliteitsvisie 2040 een eenduidige uitspraak over de toekomst van de Johannes Geradtsweg en de kansen voor een Erfgooierstracé’.

De suggestie van Movares komt vooral voort uit de constatering dat tussen centrum en de andere kant van het spoor de kleine spoorbomen én de Johannes Geradtsweg de flessenhals vormen. Vooral in de spits is de doorstroming tergend langzaam.

Het rapport biedt verder weinig nieuwe inzichten. Wethouder Arno Scheepers en de diverse actiegroepen hebben inmiddels zo veel opties onderzocht dat Movares daar geen nieuwe ideeën aan kon toevoegen. Opvallend is wel het pleidooi van Movares voor betaald parkeren in de Astronomische Buurt (postcode 1223), maar de gemeente moet dat dan wel met de bewoners overleggen.

Nou, laat dat maar aan Scheepers over. De VVD-wethouder blijft nauw in contact met de buurten, vanaf Stationsplein tot Johannes Geradtsweg. „We worden zeker gehoord”, zei Ruud van der Woude namens de vijf wijkcomité’s.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Keuze van de redactie