Premium

Spannend eerste Stemmenfestival Voois in Jazzkerk

Spannend eerste Stemmenfestival Voois in Jazzkerk
Francien van Tuinen Jazzkerk Aartswoud
© Foto Marcel Rob

Een ode aan Rita Reys, flamenco, poëzie, Zuco 103 en het Nationaal Jeugd Jazz Orkest met Ruben Hein. Een affiche dat niet zou misstaan voor een van de grote podia in het land. Maar het betreft hier de eerste editie van Stemmenfestival Voois op zaterdag 28 september in de Jazzkerk Aartswoud. Dit nieuwe Stemmenfestival is het muzikale kindje van Francien van Tuinen. Zangeres, docente en woonachtig in Aartswoud.

Het idee van een Stemmenfestival leeft bij Francien al lang. In Zwolle hield in 2015 het Nederlands Jazz Vocalisten Concours op te bestaan.

„In de tijd dat ik op het conservatorium zat, heb ik er aan meegedaan en ook een keer gewonnen. Vervolgens heb ik in het bestuur gezeten en ben voorzitter geweest. Maar in 2015 viel het doek. Financieel bleek het niet langer een haalbare kaart. Ook Ruben Hein, Wouter Hamel en Maria Mendez hebben er gezongen en gewonnen. Ik vond het vooral een goed concours omdat het een podium bood aan zangers en zangeressen uit tal van aan jazzgerelateerde stijlen. En het was een mooie springplank voor talenten die daar een goed beeld gaven van de breedte en schakeringen in de jazz.”

„Inmiddels geef ik 15 jaar les op de conservatoria van Groningen en Rotterdam. En treed zelf met verschillende bands ook nog regelmatig op. Maar dat Vocalisten Concours ben ik nooit vergeten. Inmiddels heb ik al weer een aantal jaren bemoeienis met de Jazzkerk Aartswoud, dus toen de kans zich voordeed om een eigen Stemmenfestival op te zetten heb ik niet lang hoeven nadenken.”

Eén ding wist Francien meteen zeker. Kwaliteit moet leidend zijn. Daar staan haar netwerk en dat van partner en gekend jazz-drummer Joost Patocka ook borg voor. Het moest een festival worden met vijf acts.

„Dus moest er hier en daar nog wel even met agenda’s worden gestoeid. Maar het scheelt natuurlijk wel dat Joost en ik een breed muzikaal netwerk hebben”, zegt ze lachend. „Ik ben trots op het programma van de eerste Voois. We hebben in de Jazzkerk al een paar jaar het Jazz Festival Trommel. Maar dat is toch meer een niche-markt. Zingen doet denk ik iedereen en de stem is een direct maar ook organisch communicatiemiddel. Voois is daarom ook laagdrempeliger zonder dat ik daar concessies aan heb gedaan.”

Zelf opent ze met een eerbetoon aan Rita Reys, de grootste jazzzangeres die Nederland heeft gekend. Ze doet dat samen met haar band met daarin onder andere gitarist Jesse van Ruller, pianist Pablo Held en drummer Joost Patocka die jarenlang Rita Reys begeleidde.

Daarna krijgt de flamenco ruim baan. „Ik vind het een spannend programma en ben ook benieuwd of het publiek dat ook gaat ervaren. Flamenco verwacht je niet zo snel op een festival als Voois maar als je Maria Marin, Edsart Udo de Haes (zang/gitaar) en Udo Demandt (percussie) hoort, zul je het begrijpen. Daarna neemt zangeres Susanne Abbuehl het met haar kwartet over. Dat is verstilde, poëtische muziek.”

Brazilectro

De twee slotacts onderstrepen nog eens extra de breedte van het festival in de Jazzkerk. Met Lilian Viera & Zuco 103 klinkt er straks de Brazilectro Sound door het kerkje. Francien: „Dat is een mix van samba, jazz, wereld-, en elektronische muziek. Deze breedte van stijlen laat horen wat ik wil met Voois. Om het publiek al die verschillende stijlen te laten horen die toch op de een of andere manier binding hebben met jazz.”

Voois wordt afgesloten met vuurwerk, afgestoken door Ruben Hein en het Nationaal Jeugd Jazz Orkest. Francien. „Ik heb de Sena Performers Vox pro Vox in het leven geroepen. Daarbij koppelen we een jong talent aan een zanger of zangeres van naam. Deze eerste keer heeft een van mijn studenten van het Rotterdams Conservatorium, Liesbeth Kooijmans de primeur. Zij schrijft een compositie met een Nederlandse tekst die door Ruben Hein wordt uitgevoerd. Hoe mooi is dat om jouw compositie door een bekende zangers of zangers te horen zingen. Al met al wordt het die zaterdag de 28e een ’meltingpot’ van stemmen en klankkleuren uit verschillende landen en culturen.”

Stemmenfestival ’Voois’, Jazzkerk Aartswoud, 28 september. 15.30 uur. Informatie en kaarten: www.voois.org.

Meer nieuws uit Cultuur

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.