Met de bromelia haal je exotisch groen in huis

© Foto bromelia.info

Aan de jungletrend lijkt geen einde te komen, want wie wil zich nu niet iedere dag in een tropisch paradijs wanen? Je creëert een jungle in huis met planten als bromelia’s.

Achter het exotische uiterlijk van de bromelia gaan ook een paar bijzondere eigenschappen schuil. Sommige zijn wetenschappelijk bewezen en van de andere wil je gewoon dat ze waar zijn. Vrij zet ze op een rij.

Vakantiegevoel

Volgens diverse onderzoeken verdwijnt het lekkere vakantiegevoel na thuiskomst snel. We storten ons weer in het dagelijkse, drukke leven en over een paar weken is het bovendien alweer herfst. Exotische planten als bromelia’s kunnen vast een handje helpen. Zet ze in huis of op de werkplek. Dankzij de felle kleuren en opvallende bloemvormen waan je je, met een coole cocktail, direct weer op een tropisch eiland en hou je het zomerse vakantiegevoel nog even vast!

Luchtzuivering

In elk huis zitten schadelijke stofjes in de lucht. Ze komen vrij via bijvoorbeeld kleding, meubels, gordijnen, tapijt en verf. Niet echt gezond, maar gelukkig is er een natuurlijk hulpmiddel. Wetenschappelijk onderzoek door de State University of New York heeft aangetoond dat de bromelia als geen andere plant de lucht zuivert. En ook nog eens in een razend tempo! Na 12 uur heeft de bromelia zo’n 80 procent van de huiselijke chemische stofjes opgenomen. Hoe meer planten, hoe sterker het effect.

Positieve energie

Als je je workload ziet toenemen, zou je eens bromelia’s op het bureau kunnen zetten. Onderzoek door onder meer de Rijksuniversiteit Groningen heeft namelijk aangetoond dat planten op de werkplek niet alleen het welzijn flink verhoogt, maar ook de creativiteit en productiviteit! Zet de bromelia’s voor het beste effect pal naast je beeldscherm. Kies voor een extra portie energie voor verschillende kleuren.

Slaap zacht

Planten hebben een ontspannende werking op onze gemoedstoestand en dat geldt zeker voor de bromelia. In tegenstelling tot de meeste kamerplanten produceert de bromelia namelijk niet overdag maar ’s nachts zuurstof. Meer zuurstof zou voor een diepere slaap zorgen en snurken kunnen verminderen. Hoewel niet onomstotelijk bewezen, kan het zeker geen kwaad om een aantal bromelia’s in de slaapkamer te zetten. Sowieso een fleurig gezicht.

Gemakkelijk

Het is extra fijn dat je voor bromelia’s geen groene vingers nodig hebt: ze zijn gemakkelijk te verzorgen. Zet de bromelia’s op een plek met voldoende daglicht (maar geen volle zon) en geef ze af en toe water. Dat gaat wel iets anders dan bij de meeste kamerplanten. Giet, in plaats van op de potgrond, tussen de bladeren. Zo vangen bromelia’s in hun natuurlijke omgeving (het regenwoud) water op.

Familia Bromelia

De populairste soorten uit de exotische plantenfamilie zijn:

Bromelia ’Guzmania’ met een trechtervormige rozet. Bloemkleuren: geel, rood, wit, roze, paars of tweekleurig.

’Guzmania’.
© Foto bromelia.info

Bromelia ’Vriesea’ met veervormige bloem. Bloemkleuren: geel, rood, oranje en paars.

’Vriesea’.
© Foto bromelia.info

Bromelia ’Aechmea’ met een roze kelk en bijzondere bladtekening.

’Aechmea’.
© Foto bromelia.info

Bromelia ’Ananas’ met een (niet eetbare) ananas.

’Ananas’.
© Foto bromelia.info

Bromelia ’Tillandsia’ met smalle en spits toelopende bladeren. Bloemkleuren: roze, oranje en rood.

’Tillandsia’.
© Foto bromelia.info

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.